Mainos

Afganistan kieltäytyy laillisesta oopium-tuotannosta

Maailman suurin laittoman oopiumin tuottajamaa tuskin aloittaa laillisen tuotannon lääketeollisuuden tarpeisiin.

Afganistanin hallitus suhtautuu penseästi kansainvälisen huumepolitiikkajärjestön Senlis Councilin ehdotukseen, jonka mukaan maa voisi tuottaa laillista morfiinia ja kodeiinia lääkkeiksi.

Lääketeollisuus tarvitsisi lisää oopiumia morfiinin ja kipulääkkeiden tuottamiseen. Senlis Councilin on määrä aloittaa tänään ehdotuksen toteuttamiskelpoisuutta tarkasteleva tutkimus Kabulissa.

Afganistanin huumeasioista vastaava ministeri Habibullah Qaderi on todennut olevansa tyytyväinen tutkimushankkeeseen. Hänen mielestään on kuitenkin liian varhaista ajatella huumeiden valmistamista lääkekäyttöön, sillä maa kamppailee edelleen valtavan laittoman huumetuotannon kanssa.

- Tällä hetkellä vastaan hankkeelle ei. Laillisen tuotannon salliminen veisi maan anarkiaan ja loisi runsaasti ongelmia, Qaderi kommentoi.

Myös YK torjuu hankkeen

Afganistanissa on pyritty kansainvälisen tuen avulla saamaan laiton huumetuotanto kuriin. Työ on tuottanut tuloksiakin, mutta maa tuottaa edelleen mm. 87 prosenttia kaikesta heroiinista maailmassa.

Myös YK:n huumeista vastaava yksikkö UNODC on torjunut Senlisin ehdotuksen sillä perusteella, että laillisen tuotannon salliminen aiheuttaisi hämmennystä ja epärealistisia odotuksia viljelijöiden keskuudessa.

Senlis on arvioinut, että lääketeollisuudella on vuosittain pulaa noin 10 000 tonnista morfiinia ja kodeiinia. Esimerkiksi Afganistan tuottaa noin 4000 tonnia oopiumia vuosittain.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.