Mainos

Afgaanitaistelijat väittivät löytäneensä bin Ladenin luolan

Yhdysvaltain tukemat afganistanilaisjoukot ovat tänään kertoneet löytäneensä terrorismista syytetyn Osama bin Ladenin henkilökohtaisen luolan Tora Boran vuoristoalueelta.

Yksi afganistanilaisjoukkojen johtajista, Hazrat Ali, sanoi joukkojensa piirittäneen suuren määrän bin Ladenin al-Qaida-järjestön taistelijoita. -Joukkoni ovat piirittäneet yhden luolaston. Uskon, että siellä sisällä on paikka, jossa Osama on, Ali sanoi. Hän ei tarkentanut, miksi uskoi bin Ladenin olevan juuri kyseisessä luolassa. Väitettä ei kyetty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Pakistanissa toimiva afgaanien uutistoimisto AIP kertoi tänään, että Osama bin Laden olisi paennut Tora Borasta. Nimetöntä lähdettä siteeraavan AIP:n mukaan bin Laden matkusti Jalalabadin kaupungin kautta Tora Boran vuoristoon sen jälkeen, kun pohjoinen liitto valloitti pääkaupungin Kabulin marraskuun alussa. AIP:n lähteen mukaan Bin Laden kuitenkin pakeni Tora Borasta tuntemattomaan paikkaan marraskuun lopussa.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Donald Rumsfeld on useaan otteeseen korostanut, ettei Yhdysvallat tiedä varmasti, missä bin Laden piileksii. Vaikka Tora Bora onkin todennäköisin piilopaikka, hän voi olla myös muualla Afganistanissa.

Yhdysvallat jatkoi tänäänkin Tora Boran pommittamista, samalla kun kiivaat taistelut raivosivat eri puolilla vuoristoa. Kahden amerikkalaisen erikoisjoukkojen sotilaan kerrottiin haavoittuneen lievästi taisteluissa. Yhdysvaltain merijalkaväki otti myös haltuunsa Kandaharin lentokentän aloittaen heti miinanraivauksen ja alueen rakennuksiin viritettyjen ansojen purkamisen.

Videon aitoutta epäiltiin


Aasialaiset äärimuslimien ryhmittymät ovat tänään esittäneet epäilyjä Yhdysvaltain julkisuuteen toimittaman videonauhan aitoutta. Nauhalla bin Laden iloitsee terrori-iskujen aiheuttamista tuhoista. -Emme usko nauhan aitouteen, koska ensiksikin kuvat eivät ole selviä. Toiseksi, epäilemme vahvasti, että Osama olisi antanut kuvata itsestään minkäänlaista nauhaa, jossa hän keskustelee hyökkäyksistä, sanoi Laskar Jihad -ryhmän edustaja Wirawan Adnan Indonesiassa.

Pakistanilainen Jamiat-Ulema-e-Islam (JUI) puolestaan sanoi videon olevan puhdasta propagandaa. -Yhdysvallat yrittää oikeuttaa afgaanien ja muslimien kansanmurhan turvautumalla halpahintaisiin temppuihin. Jos amerikkalaisilla olisi todisteita, syyllisyys tulisi osoittaa tuomioistuimessa eikä televisiokanavilla tai juutalaisten omistamissa sanomalehdissä, sanoi JUI:n tiedotuksesta vastaava Riaz Durrani.

Myös malesialainen PAS-järjestö epäili tänään videon aitoutta: -Miksi videon toimittaminen julkisuuteen kesti niin kauan? Nykyisellä tekniikalla sellainen on helppo väärentää, muistutti PAS:in pääsihteeri Nasarudin Isa.

Bush kiistää videon peukaloinnin

Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Bush kiisti samalla monien islamilaisryhmien esittämät väitteet, joiden mukaan torstaina esitetty, bin Ladenin syyllisyyden varmistava video on väärennös. Presidentin mukaan "kenenkään on järjenvastaista väittää, että nauhaa on peukaloitu".

Bush sanoi, että hänelle on yhdentekevää, onko saudimiljonääri elossa vai kuollut. -En välitä. Elävänä tai kuolleena, miten vain. Minulle se on yhdentekevää. En tiedä, saammeko me hänet huomenna, kuukauden päästä vai vuoden päästä. En todellakaan tiedä. Mutta me saamme hänet kiinni. Hän saattaa onnistua piilottelemaan jonkun aikaa, mutta me saamme hänet kiinni, Bush sanoi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.