Mainos

Afgaanioppositio etenee

Afganistanin opposition mukaan Taleban-liikkeen sotilailla on hallussaan enää vajaat kaksikymmentä prosenttia maasta. Uutistoimisto Reutersin mukaan opposition joukot pääsivät viime yönä etenemään maan neljään itäiseen maakuntaan paikallisten asukkaiden noustua Talebania vastaan.

Opposition sisäministeri Yunis Qanun kertoo, että talebanit menettivät yöllä Laghmanin, Kunarin, Logarin ja Nangaharin maakuntien hallinnan.

Ahtaalle joutunut Taleban-liike on joutunut vetäytymään myös Uruzganin maakunnasta Keski-Afganistanissa, kertoi uutistoimisto AIP tänään. AIP:n mukaan myös Talebanin tärkein tukikohta, Kandaharin kaupunki maan eteläosassa, on oppositiojoukkojen hyökkäyksen kohteena.

Lisäksi oppositio on ilmoittanut vallanneensa itäisen Jalalabadin kaupungin.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on vahvistanut, että Yhdysvaltain joukkoja on pääkaupungissa Kabulissa. Yhdysvaltojen joukot tarkkailevat tilannetta ja neuvovat pohjoisen liiton joukkoja.

Entinen presidentti palaa Kabuliin

Afganistanin vallasta syöstyn presidentin Burhanuddin Rabbanin odotetaan palaavan maan pääkaupunkiin Kabuliin tänään ja julistautuvan opposition joukkojen valtaamien alueiden johtajaksi.

Rabbanin aikeista kertoi Afganistanin maanpakolaishallituksen lähettiläs Dushanbessa.

-Hän tulee johtamaan maakuntia, jotka on vapautettu Talebanin hallinnosta, ja johtamaan myös pyrkimyksiä vapauttaa maakunnat, jotka ovat vielä islamilaisten joukkojen hallinnassa, kertoi suurlähettiläs Said Ibragim Khikmat Tadzikistanin pääkaupungissa.

Oppositio: Mullah Omar ja Osama bin Laden sotarikollisiaAfganistanin oppositio sanoi tänään, että Taleban-liikkeen hengellinen johtaja mullah Omar ja hänen suojeluksessaan oleva Osama bin Laden ovat sotarikollisia, jotka on saatava oikeuden eteen vastaamaan rikoksistaan.

Opposition ulkoministeri Abdullah Abdullah sanoi, että jos pohjoisen liiton joukot saavat haltuunsa mullah Omarin ja hänen suojattinsa Osama bin Ladenin, heitä tullaan kohtelemaan sotarikollisina.

-Molemmat heistä ovat tehneet rikoksia Afganistanin kansaa vastaan. Monia viattomia siviilejä on surmattu, Abdullah sanoi Abu Dhabin television haastattelussa.

-Tästä syystä pidämme heitä sotarikollisina ja heidät on saatava oikeuden eteen.

Vaikka opposition mukaan yli 80 prosenttia Afganistanin maa-alasta on heidän hallussaan, mitään tietoa ei ole saatu mullah Omarin tai Osama bin Ladenin olinpaikasta. Mullah Omar sanoi eilen olevansa Kandaharissa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Huomenta Suomi 14.11.2001)

Pohjoisen liiton joukot ovat etenemässä kohti Kandaharin kaupunkia. Sen valloitus ei sujune kovin helposti, jos Taleban-sissit ovat järjestäytyneet asemiin kaupungin ympäristöön, arvioi eversti Olli-Matti Multamäki, joka oli Afganistanissa YK:n tarkkailijana vuosina 1989-89 Neuvostoliiton vetäytyessä alueelta.

Multamäki arvioi, että Afganistanin hallinnon järjestämisessä tulee olemaan vaikeuksia, sillä liian monella maalla on intressejä Afganistanin sisällä.

Huomenta Suomessa (14.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.