Afgaaninaiset saamassa äänensä taas kuuluviin

Afganistanilaiset naiset ovat nousemassa esiin ja saamassa äänensä kuuluviin olemalla jälleen mukana kaikilla yhteiskunnan aloilla, sanoi Afganistanin oppositiota edustava Ameneh Safi-Afzali. Hän on ainoa opposition naisedustaja, joka osallistuu maan tulevaisuutta pohtivaan kokoukseen Bonnissa.

-Naisiin kohdistunut paine Talebanin aikana oli kova, ja jos he eivät ole kuvassa nyt mukana, he eivät tulevaisuudessa voi enää osallistua yhteiskunnalliseen tai poliittiseen toimintaan, Safi-Afzali sanoi Iran-aikakauslehden haastattelussa tänään.

-Viime vuosina afgaaninaisten asema vaikeutui tiettyjen ihmisten mielenlaadun vuoksi ja tämä (Bonnin kokous) on ensimmäinen askel naisten äänen palauttamiseksi yhteiskunnassa, Safi-Afzali korosti.

Afganistanilaiset naisryhmät ovat jo alkaneet koota kannatusta lainmuutokseen, joka palauttaisi naisten oikeudet miesvaltaisessa yhteiskunnassa. Ennen Talebanin aikaa naiset olivat hyvin edustettuja yhteiskunnassa. Suurin osa opettajista, puolet julkisten virkojen haltijoista ja 40 prosenttia lääkäreistä oli naisia 1990-luvun alussa. Naiset haluavat myös olla mukana rakentamassa parempaa tulevaisuutta lapsilleen.

Safi-Afzali, 43, on saanut biokemian koulutuksen Kabulin yliopistossa ja hän on Afgaaninaisten islamilaisen liikkeen johtaja.

Bonnista ei odoteta suuria

Afganistanin eri väestöryhmien edustajat alkoivat tänään kokoontua Bonniin neuvottelemaan maansa tulevaisuudesta. Afganistanin rauhanhankkeesta epäillään kuitenkin muodostuvan pitkä ja työläs, eikä Bonnin kokoukselta odoteta suuria.

Kaikkiaan Bonniin odotetaan 21:tä edustajaa eri väestöryhmistä. YK ei ole vielä julkistanut tarkkaa osallistujalistaa. Epäviralliset keskusteluiden on määrä alkaa huomenna, mutta viralliset YK:n välityksellä käytävät neuvottelut käynnistyvät tiistaina.

Länsimaiden virallisesta optimismista huolimatta Afganistanin usein riitaisat väestöryhmät suhtautuvat vaisusti kokouksen onnistumiseen. Afganistanin entistä kuningasta edustavan valtuuskunnan johtajan Abdul Sattar Siratin mukaan "odotukset kokouksen suhteen eivät voi olla suuret".

Myös pohjoisen liiton johtohahmo ja Afganistanin entinen presidentti Burhanuddin Rabbani on pyrkinyt hillitsemään kokoukseen kohdistuvia odotuksia. Hänen mukaansa nyt tarvitaan kärsivällisyyttä.

Pohjoisen liiton ja entisen kuninkaan edustajien lisäksi Bonnissa edustettuina ovat myös Afganistanin suurin väestöryhmä pataanit ja ns. Kypros-ryhmä, joka koostuu mm. Iranissa asuvista afgaanipakolaisista. Myös amerikkalaisia, brittiläisiä ja pakistanilaisia diplomaatteja odotetaan paikalle.

Bonnin kokouksessa yritetään sopia suuntaviivoista, joiden pohjalta maahan voitaisiin muodostaa väliaikainen hallitus ja myöhemmin laajapohjainen, eri väestöryhmistä koostuva kansallisen yhtenäisyyden hallitus.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat