Mainos

Adventtikirkon jutussa ei syytteitä

Suomen Adventtikirkkoon liittyneistä lasten hyväksikäyttöepäilyistä ei saatu esitutkinnassa vahvistusta, ja syytteet hylättiin. Neljä syytettä hylättiin vanhentuina.

Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä ei nosta syytteitä Suomen Adventtikirkkoon liittyvässä jutussa. Esitutkinnassa selvitettiin, oliko adventtikirkon ylläpitämässä Toivonlinnan yhteiskoulussa Piikkiössä tapahtunut lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Esitutkinnassa suurin osa huhuista ei saanut vahvistusta ja epäilyt väärinkäytöksistä ilmenivät aiheettomiksi. Hirvelän mukaan jotkut henkilökuntaan kuuluvat olivat käyttäytyneet 1980-luvulla sopimattomasti, mutta käytös ei täyttänyt rikoksen tunnusmerkistöä. Hirvelä ei halua tarkemmin luonnehtia, millaista käytös on ollut, sillä tuoreet syyttämättäjättämispäätökset ovat salaiset.

Laajassa esitutkinnassa kuultiin viittä henkilöä rikoksesta epäiltynä, seitsemää asianomistajina ja 43 henkilöä todistajina. Lisäksi puhutettiin kantakymmentä henkilöä.

Esitutkinnan lähtökohtana oli syyskuulle 2002 päivätty kirje, jonka 17 kirkon jäsentä oli osoittanut kirkon suomalaisen piirikunnan johtokunnalle. Kirjeessä kerrottiin seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäyttöepäilyistä.

Lisäksi neljä koulun entistä oppilasta oli kertonut, että he olivat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi 1970-1980-luvuilla ja 1990-luvun alussa. Hirvelä toteaa, että näiden mahdollisten rikosten osalta syyteoikeus on vanhentunut, mistä syystä päätöksissä ei oteta kantaa, ovatko tekoihin nimetyt ihmiset syyllistyneet rikoksiin.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttörikos vanhenee kymmenessä vuodessa. Kun hyväksikäyttöepäilyt tulivat julki vuonna 2002, Suomen Adventtikirkossa selvitettiin asiaa avoimesti ja selvittelyssä tukeuduttiin asiantuntija-apuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.