Adoptiot ulkomailta vähenevät

Adoptioiden määrä ulkomailta Suomeen on laskenut. Huippuvuosi oli 2005, jolloin Suomeen tuli 338 lasta. Viime vuonna adoptioita oli enää enää 224, kertoo Tilastokeskus.

Vaikka viime vuonna lapsia adoptoitiin edellisvuotta enemmän, trendi on laskeva.

- Viime vuoden luku selittyy sillä, että adoptiolautakunta käsitteli poikkeuksellisen paljon hakemuksia. Adoptioiden määrä on vähentynyt viime vuosina kaikkialla, kertoo ylitarkastaja Jonna Salmela sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Määrä on vähentynyt, koska lähtömaiden elinolot ovat parantuneet. Siksi lapset adoptoidaan yhä useammin maan sisäisesti.

Vaikka myös hakemusten määrä on vähentynyt, adoptiovanhempia on jatkuvasti ollut riittävästi tarjolla.

Vuosittain hakemuksia tulee nelisensataa. Näistä hylätään keskimäärin vain muutama. Yleisimmät syyt ovat liian korkea ikä ja mielenterveysongelmat.

Riittävät tulot ja kristillinen vakaumus

Suomen lain mukaan adoptiovanhemman täytyy olla vähintään 25-vuotias. Lisäksi lautakunta on linjannut, että vanhemman ja lapsen ikäero ei saa olla yli 45 vuotta. Muuten kriteerit katsotaan tapauskohtaisesti.

Omat vaatimuksensa on myös lasten lähtömailla. Näiden vuoksi esimerkiksi naimattomien tai ilman puolisoa elävien voi olla vaikeaa löytää lasta.

Lisäksi osa maista vaatii hakijoilta lääkärintodistusta vaikeuksista saada omaa lasta. Jotkin maat edellyttävät adoptiovanhemmilta myös riittävän suuria säännöllisiä tuloja.

Joillain mailla on myös erityisvaatimuksia. Esimerkiksi eteläafrikkalainen Abba Adoptions -järjestö vaatii hakijoilta kristillistä vakaumusta.

Viime vuonna eniten lapsia tuli Etelä-Afrikasta ja Venäjältä. Seuraavaksi eniten lapsia adoptoitiin Kiinasta ja Thaimaasta. Ulkomaisista adoptioista lähes yhdeksän kymmenestä teki kaksi vanhempaa.

Adoptioprosessi ulkomailta kestää yleensä vähintään neljä vuotta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat