Mainos

Adoptiojärjestö: Tiukentuva laki on lapsen etu

Kansainvälisten adoptioiden palvelunantaja Interpedia uskoo, että tiukentuva lainsäädäntö ottaa yhä paremmin huomioon lapsen edun.

Oikeusministeriön työryhmä esittää, että ulkomailla tehtäville itsenäisille adoptioille vaadittaisiin adoptiolautakunnan lupa. Itsenäisissä adoptioissa vanhemmat menevät tiettyyn maahan ja adoptoivat lapsen suoraan lastenkodista tai muulta taholta.

Jos esitys toteutuu, jatkossa luvan saisi lähinnä vain sukulaislasten adoptointiin.

Interpedian toiminnanjohtaja Anja Ojuva pitää hyvänä asiana luvanvaraisuuden ja neuvonnan lisäämistä.

- Lapsia on yhä vähemmän ja he ovat vaativampia, joten adoptioita on valmisteltava ja harkittava entistä tarkemmin, Ojuva sanoo.

Interpedian vastuulla Suomessa on noin 40 prosenttia kansainvälisistä adoptioista. Järjestö on vastustanut itsenäistä adoptiota näkyvästi. Ojuva muistuttaa, että käsitys adoptiosta toisessa maassa voi poiketa suuresti suomalaisesta ajattelutavasta.

- Lapsensa antaville vanhemmille ei ole välttämättä kerrottu riittävän hyvin adoption lopullisuudesta. Puhtaissa väärinkäytöksissä vanhempia ei ole edes yritetty etsiä.

Ojuvan mukaan tilanne on vaikea jopa ammattimaisille järjestöille. Hän toteaa, että Interpediakin on joutunut valikoimaan tarkkaan yhteistyömaansa.

- Riskejä on erityisesti korruptoituneissa maissa, joissa viranomaistoiminta ei ole saavuttanut edes perustasoa.

Maiden sisäiset adoptiot lisääntyneet

Kansainvälisten adoptioiden määrä on laskenut viime vuosina. Tämä johtuu maiden sisäisten adoptiojärjestelmien kehittymisestä ja etenkin Kiinasta tehtävien luovutusten vähenemisestä.

Ojuvan mukaan ilman kotia ja perhettä olevia lapsia on maailmalla paljon, mutta he ovat järjestelmän ulkopuolella.

- On maita, joissa lastensuojelu ei toimi, eikä tiedetä, mitkä lapset sopivat kansainväliseen adoptioon.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna Suomeen adoptoitiin 224 ulkomailla syntynyttä lasta. Kun luvusta vähentää palvelunantajien ilmoittamat adoptiot, jäljelle jää 37 itsenäistä adoptiota. Huippuvuonna 2005 kansainvälisiä adoptioita oli 338, joista 30 oli omatoimisia.

Suurimpia luovuttajamaita ovat Kiinan ohella Venäjä ja Etiopia. Vastaanottavista maista Yhdysvallat on määrällisesti suurin, mutta Euroopassa erityisesti Ranskan, Italian ja Espanjan adoptioluvut ovat suuressa kasvussa.

Suomessa syntyneitä adoptoidaan vuosittain 150-200.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.