Mainos

Adams ja Blair historiallisissa neuvotteluissa

Britannian pääministeri Tony Blair ja Irlannin tasavaltalaisjärjestön IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtaja Gerry Adams keskustelivat tänään lähes tunnin Blairin virka-asunnossa Downing Street 10:ssä. Adams luonnehti myöhemmin keskusteluja "yhdeksi hyväksi hetkeksi historiassa" ja toivoi, että ne osaltaan edistäisivät rauhanpyrkimyksiä Pohjois-Irlannissa. Myös Blair korosti tapauksen historiallista merkitystä. Kyseessä on 76 vuoteen ensimmäinen kerta, jolloin Pohjois-Irlannin katolilaisjohtaja on astunut Britannian pääministerin virka-asunnon kynnyksen yli.

Samalla kun Sinn Feinnin vastustajat osoittivat ulkopuolella äänekkäästi mieltään keskusteluja vastaan Adams kertoi sanoneensa Blairille tylysti, että Britannian vallan on päätyttävä Pohjois-Irlannissa. Blairin edustaja puolestaan kertoi pääministerin vedonneen Adamsiin, ettei tämä kääntäisi selkäänsä Pohjois-Irlannin rauhanprosessille. Kyse on historiallisesta valinnasta: joko väkivalta ja epätoivo tai rauha ja edistys, Blair sanoi edustajansa mukaan.

Sinn Feinin pääneuvottelijan Martin McGuinness sanoi toivovansa, että seuraava askel rauhanprosessissa olisi Adamsin ja Pohjois-Irlannin protestantteja edustavan Ulsterin Unionin David Trimblen välinen tapaaminen. Se olisi jättimäinen askel eteenpäin rauhanprosessissa, McGuinness sanoi.

Pohjois-Irlannin protestanttijohtajat ovat tähän saakka karttaneet suoria neuvotteluja Sinn Feinin kanssa ja suhtautuivat kriittisesti myös torstain tapaamiseen. He pelkäävät Blairin hallituksen antavan periksi Sinn Feinin vaatimukselle yhtenäisestä Irlannista.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.