Mainos

Acehin neuvottelut jatkuvat Suomessa

Presidentti Martti Ahtisaaren toimiston mukaan valtuuskunnat ovat osapuilleen samat kuin ensimmäisessä tapaamisessa.

Tammikuussa Suomessa aloitetut neuvottelut Indonesian ja Acehin maakunnan välisen konfliktin lopettamiseksi jatkuvat alkuviikosta. Neuvotteluja käydään jälleen presidentti Martti Ahtisaaren ja hänen CMI -toimistonsa avustuksella.

Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen neuvottelijat saapuivat Suomeen jo tänään, mutta tapaavat toisensa vasta huomisaamuna valtion edustuskartanossa Königstedtissä Vantaalla. Toiselle neuvottelukierrokselle on varattu aikaa ainakin kaksi päivää. Osapuolten on tarkoitus kertoa tapaamisen tuloksista tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

CMI eli Crisis Managament Initiative -kansalaisjärjestön toimiston mukaan neuvotteluissa pyritään nyt käsittelemään Indonesian hallituksen esitystä autonomisen aseman saamiseksi Acehin maakunnalle. Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono kertoi Indonesiassa lauantaina, että Vapaa Aceh eli GAM-liikkeen neuvottelijat ovat suostuneet keskustelemaan esityksestä. Neuvottelujen sisällöstä ei haluta kertoa julkisuudessa, mutta myös GAM:n tiedottaja Bakhtiar Abdullah vahvisti tänäään Yleisradion haastattelussa, että järjestö suostuu neuvottelemaan itsehallintoon tähtäävästä aloitteesta.

Vapaa Aceh -liike on useaan otteeseen kieltäytynyt keskustelemasta autonomiasta, sillä liike tavoittelee maakunnalle täyttä itsenäisyyttä. Tammikuun neuvotteluissa keskityttiinkin suurelta osin tsunamin aiheuttaman onnettomuuden avustustöiden järjestämiseen. Aceh kärsi erittäin suuria tuhoja tapaninpäivän katastrofissa. Koko Indonesiassa tsunamin arvioidaan surmanneen noin 240 000 ihmistä. Neuvotteluissa pyritään pääsemään sopuun myös tulitauosta, joka ei ole toteutunut, vaikka ainakin GAM julisti noudattavansa sitä heti onnettomuuden jälkeen.

Ahtisaaren aloitteesta järjestetty ensimmäinen tapaaminen palautti osapuolten välisen neuvotteluyhteyden, joka oli katkennut toukokuussa 2003.

Mukana jälleen ministeri- tason neuvottelijat

Ahtisaaren CMI -toimiston mukaan osapuolten valtuuskunnat ovat samat kuin ensimmäisessä tapaamisessa. Indonesian hallitusta edustaa ministeritason valtuuskunta. Ryhmän johtajana toimii Indonesian hallitusta oikeusministeri Hamid Awaluddin, viestintäministeri Sofyan Djalil, apulaissosiaaliministeri Farid Husain, ulkoministeriön ihmisoikeus-ja turvallisuuspolitiikan johtaja I Gusti Agung Wesaka Pudja sekä poliittisia, juridisia ja turvallisuusasioita koordinoiva apulaisministeri Usman Basyah.

Vapaa Aceh -liikettä edustavat Tukholmassa maanpaossa olevat järjestön johtajat. Viiden hengen seurueessa ovat mm. pääministeri Malik Mahmud ja ulkoministerin tehtävistä vastaava Zaini Abdullah.

Acehin maakunta sijaitsee Sumatran pohjoisosassa. Maakunnan itsenäisyyttä ajava Vapaa Aceh on taistellut maakunnan itsenäisyyden puolesta jo 1970-luvulta lähtien. Indonesia on tarjonnut luonnonvaroista rikkaalle alueelle itsehallintoa, mutta ei itsenäisyyttä. CMI:n ohella Suomen ulkoministeriö avustaa kokouksen järjestelyissä ja turvatoimissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.