Mainos

Acehin edustajat esittelivät itsehallintomallinsa

Neuvottelut Indonesian hallituksen edustajien ja Acehin itsenäisyyttä vaativan GAM-liikkeen välillä ovat jatkuneet Vantaalla.

Acehin maakunnan itsenäisyyttä vaativa GAM-liike on esitellyt itsehallintomallinsa Indonesian hallituksen edustajille, liikkeen neuvonantajana neuvotteluihin osallistuva Damien Kingsbury kertoo.

GAM on jättänyt itsehallintomallista virallisen ehdotuksensa, jota hallituksen edustajat nyt harkitsevat.

-Hallituksen edustajien ensimmäinen reaktio on ollut positiivinen, mutta ehdotus sisältää kuitenkin joitain ongelmakohtia, joita he vielä harkitsevat, Kingsbury kertoi kesken Vantaalla jatkuvien rauhanneuvottelujen.

Kingsbury ei voi kertoa neuvottelujen tässä vaiheessa tarkemmin itsehallintomallin sisällöstä. Hän kuitenkin paljasti, että se käsittelee muun muassa paikallisten poliittisten puolueiden muodostamista, vapaita paikallisvaaleja sekä niiden puolueetonta tarkkailua.

GAMin edustaja Abdullah Bakhtiar kertoi aiemmin tänään, että kahdenväliset neuvottelut talouskysymyksistä etenevät. GAM on jättänyt myös talouskysymyksistä muodollisen ehdotuksensa hallitukselle.

-Olemme saavuttaneet jonkinlaisen yhteisymmärryksen asioista, mutta mitään sopimusta ei ole vielä syntynyt, Bakhtiar kertoi aamupäivällä.

Myös Kingsburyn mukaan on olemassa viitteitä siitä, että alustava sopimus saataisiin aikaiseksi pikapuoliin. Hän on ollut tyytyväinen neuvottelujen etenemiseen. Osapuolet kävivät tänään neuvotteluja sekä kahdenvälisesti että välittäjän johdolla.

-Turvallisuuskysymyksiä on toistaiseksi vain sivuttu lyhyesti. Ne ovat tietenkin tärkein ja samalla vaikein aihe koko neuvotteluissa. Kysymysten esiin nostamista eivät ole myöskään auttaneet Indonesian armeijan viime päivien sotatoimet Acehissa, Kingsbury kuitenkin muistutti.

Indonesian armeija sanoi tänään surmanneensa viisi GAMin jäsentä kolmen viime päivän aikana Acehissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.