Mainos

Aceh-sopimuksen tarkkailijat toivovat rauhantahtoa

Vapaa Aceh -liikkeen ja Indonesian hallituksen edustajat ovat kokoontuneet Helsinkiin allekirjoittaakseen huomenna yhteisen rauhansopimuksen.

Indonesian Acehin maakuntaan saapunut kansainvälisen tarkkailijajoukon päällikkö Pieter Feith toivoo osapuolia malttia rauhansopimuksen allekirjoituksen aattona.

Feith pyysi sekä Indonesian armeijaa että Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) kapinallisia pidättäytymään väkivallasta.

- Tämä luo luottamuksen ilmapiirin, joka on paras tapa aloittaa (kapinallisten) aseriisunta ja (Indonesian joukkojen) vetäminen maakunnasta, hän sanoi Banda Acehissa.

Indonesian hallituksen ja GAMin edustajat ovat saapuneet Helsinkiin rauhansopimuksen huomiseen allekirjoitustilaisuuteen. Sopimuksen on määrä päättää liki 30 vuotta kestänyt selkkaus, jossa GAM taisteli asein itsenäisyyden puolesta. Yhteenotot maakunnassa ovat jatkuneet tähän asti. Armeija sanoi surmanneensa yhden kapinallisen eilen.

Rauhansopimuksesta syntyi yhteisymmärrys presidentti Martti Ahtisaaren välityksellä käydyissä neuvotteluissa alkuvuoden mittaan käydyissä neuvotteluissa. Neuvottelut alkoivat sen jälkeen, kun arviolta 170 000 ihmistä menehtyi tai katosi maakuntaa viime tapaninpäivänä runnelleessa tsunamissa.

Sopimusta tarkkailemaan kootaan EU:n ja Kaakkois-Aasian maiden siviilikriisinhallintaoperaatio, jonka etujoukko aloittaa työnsä huomenna. Mukana on 12-henkinen ryhmä Suomesta.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.