Mainos

Aceh-neuvottelut loppusuoralla

Vantaalla käytävissä Aceh-neuvotteluissa ollaan toiveikkaita sovun syntymisestä. Eilisillan neuvotteluissa päästiin Vapaa Aceh -liikkeen edustajan mukaan yhteisymmärrykseen "alustavasta rauhansopimuksesta". Martti Ahtisaaren on määrä kertoa neuvottelujen tuloksista iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Indonesiaan kuuluvan Acehin maakunnan rauhansopimusluonnosta sorvattiin myöhään iltaan presidentti Martti Ahtisaaren johdolla Vantaalla. Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) edustajan mukaan 12-tuntisessa maratonneuvonpidossa päästiin yhteisymmärrykseen "alustavasta rauhansopimuksesta".

- Luojan kiitos, pääsimme jonkinlaiseen sopimukseen paikallisista poliittisista puolueista, Indonesian oikeus- ja ihmisoikeusministeri Hamid Awaluddin sanoi myöhään illalla toimittajille viitaten kiistaan, joka näytti välillä kariuttavan viidennen neuvottelukierroksen.

Awaluddin mukaan neuvottelut ovat yhä kesken, ja niitä jatketaan tänään aamupäivällä.

GAM on vaatinut sitkeästi acehilaisille oikeutta muodostaa paikallispuolueita, mikä Indonesian nykylainsäädännön mukaan ei ole mahdollista. Awaluddin ei halunnut kommentoida kysymystä poliittisten puolueiden muodostamisesta viitaten neuvottelujen keskeneräisyyteen. Awaluddinin mukaan yhteisymmärryksen syntyessä on odotettavissa yhteinen "julkilausuma".

Tuloksista tietoa iltapäivän tiedotustilaisuudessa

GAMin neuvonantaja Damien Kingsbury puolestaan sanoi uutistoimisto Reutersille, että tänään saatetaan jo "vahvistaa nimikirjaimin" rauhasopimusluonnos, joka on lähetetty Jakartaan vahvistettavaksi. Ahtisaaren on määrä kertoa neuvottelujen tuloksista iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Indonesian hallitus ja asein itsenäisen Acehin puolesta vuosikymmenet taistellut GAM palasivat neuvottelupöytään alkuvuodesta sen jälkeen, kun tuhoisa maanjäristys ja sitä seurannut tsunami aiheuttivat suurta tuhoa maassa, eritoten Acehissa.

Liki kolme vuosikymmentä kestäneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut eri arvioiden mukaan 12 000-15 000 ihmistä, suuri osa heistä siviilejä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.