Mainos

Aceh-neuvottelut jatkuvat toukokuussa

Rauhanneuvotteluissa välittäjänä toimiva Martti Ahtisaari pitää tänään päättyneitä neuvotteluja pienenä läpimurtona.

Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) rauhanneuvottelut päättyivät tänään päivän etuajassa. Osapuolten on määrä jatkaa neuvotteluja Suomessa neljännellä kierroksella 26.-31. toukokuuta.

Neuvottelujen aikaistettuun loppumiseen ei välittäjänä toimineen presidentti Martti Ahtisaaren mukaan liittynyt mitään dramaattista. Kaikki osapuolet olivat päinvastoin yhtä mieltä siitä, että ainakin jonkinasteinen läpimurto saavutettiin.

-Kuvailisin tilannetta niin, että olemme nyt päässeet yleisestä keskustelusta yksityiskohtiin, joissa olemme saavuttaneet edistystä, Ahtisaari sanoi. Edistystä saavutettiin varsinkin poliittisissa ja taloudellisissa kysymyksissä, mutta turvallisuuskysymyksiin päästäneen kunnolla pureutumaan vasta seuraavalla kierroksella.

Osapuolet olivat myös ainakin periaatteellisella tasolla yhtä mieltä siitä, että alueelliset järjestöt olisivat tervetulleita valvomaan mahdollista sopimusta. Kyseeseen tulisivat lähinnä EU tai Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean.

Ahtisaari matkustaa jo ensi viikolla Brysseliin selvittämään neuvottelujen kulkua EU:lle. Kysymykseen siitä, mitä tapahtuu jos sopimusta ei aikaisemmin takarajaksi asetettuun heinäkuuhun mennessä synny, Ahtisaari suhtautui rauhallisesti. -No, sitten minä varaan uuden ajan elokuuksi. Alun perinkin oli puhe heinä-elokuusta.

Ahtisaari painotti muutenkin, että kalenteriin merkityt neuvottelupäivät ovat vain ohjeellisia. Joskus asiat saadaan käsiteltyä nopeammin, kuten tällä kertaa, ja joskus aikaa saattaa kulua enemmän.

Tavoitteena laaja ratkaisu

Osapuolten yhteisessä lausunnossa todetaan, että osapuolet ovat valmiit etsimään "pysyvää ja laajaa ratkaisua" alueelle. Tämän lisäksi esillä olivat muun muassa Acehin paikallishallinnon järjestäminen, paikallisvaalit sekä keskushallinnon ja Acehin maakunnan välisten suhteiden järjestäminen. Molemmat osapuolet sopivat myös tekevänsä parhaansa, jotta niiden taistelijat pidättäytyisivät väkivallasta neuvotteluprosessin aikana.

Vapaa Aceh -liikkeen "pääministeri" Malik Mahmud sanoi GAMin omassa tiedotustilaisuudessa, että GAMin puolesta alueelliset järjestöt ovat tervetulleita valvomaan sopimusta: -Odotamme vahvaa ja riittävän suurta valvontaryhmää, joka valvoisi molempien osapuolien toimia, Malik selvensi.

Sekä GAM että viimeisenä oman tiedotustilaisuutensa pitänyt Indonesian hallituksen neuvotteluryhmä olivat varovaisen toiveikkaita sen suhteen, että neuvottelujen seuraavalla kierroksella päästään käsittelemään jo turvallisuuskysymyksiä ja myös saadaan niistä jotain paperille. Indonesian hallituksen edustajien mukaan maa ei myöskään ole vahvistamassa sotilaallista läsnäoloaan Acehissa, vaikka siirsikin taannoin alueelle vajaat 3 000 sotilasta. Neuvottelukunnan mukaan kyse on vain joukkojen uudelleenjärjestelystä, eikä alueella olevien sotilaiden määrä kasva.

Acehin konflikti Sumatran saaren pohjoiskärjessä on jatkunut liki kolme vuosikymmentä. Taisteluissa on saanut surmansa ainakin 12 000 ihmistä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.