Mainos

Aceh-neuvottelut alkoivat Vantaalla

Edellisellä neuvottelukierroksella tapahtui huomattavaa edistystä takousasioita, mutta isoja aiheita on yhä työn alla.

Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) neuvottelut ovat alkaneet keskusteluilla talousasioista ja armahduksista sekä GAMin jäsenten integroinnista acehilaiseen yhteiskuntaan.

Neuvottelujen tiedottaja Maria-Elena Cowell luonnehti aloitusta kevyeksi. Osapuolet tapasivat ensin välittäjänä toimivan presidentti Martti Ahtisaaren kumpikin erikseen, minkä jälkeen he kokoontuivat yhteiseen neuvottelupöytään Königstedtin kartanossa Vantaalla.

Rauhanneuvotteluiden neljäs kierros alkoi keskustelemalla aiheista, joista tulevien päivien asialista koostuu. Neuvotteluja käydään päivittäin tiistaihin saakka.

-Yhden yksittäisen asian etenemistä ei niinkään odoteta, eikä mitään varsinaisia tavoitteita ole lausuttu ääneen johtuen juuri siitä, että sopimus ei ole sopimus ennen kuin joka ikinen kohta on valmis, Cowell kertoi.

Cowellin mukaan rauhanneuvotteluiden edellisellä kierroksella tapahtui huomattavaa edistystä talousasioissa, mutta sellaisia isoja aiheita kuten poliittinen osallistuminen on yhä työn alla.

-Nyt tarkoituksena on ottaa erityisesti turvallisuusasiat esille, Cowell kertoi.

Vapaa Aceh -liikkeen viisijäsenistä delegaatiota johtaa Malik Mahmud. Indonesian hallituksen valtuuskunta koostuu neljästä ministeristä, joista johdossa on oikeusministeri Hamid Awaluddin.

Acehin konflikti Sumatran saaren pohjoiskärjessä on jatkunut lähes 30 vuotta. Taisteluissa on kuollut ainakin 12 000 ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.