Mainos

Aceh-neuvottelut alkoivat Vantaalla

Indonesian Acehin maakunnan rauhanneuvottelut ovat alkaneet Königstedtin kartanossa Vantaalla. Presidentti Martti Ahtisaari tapaa aluksi Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen valtuuskunnat erikseen.

Ahtisaaren toimiston CMI:n tiedottaja Maria-Elena Cowell kuvasi tunnelmia neuvottelujen alla odottaviksi ja varovaisen toiveikkaiksi. Erityistä kireyttä ei hänen mukaansa ollut ilmassa.

Neuvotteluille on varattu kaikkiaan kuusi päivää aikaa, ja käsiteltävät asiat ovat samoja kuin aiemmillakin kierroksilla: Acehin mahdollinen itsehallinto, turvallisuusjärjestelyt, Acehin maakunnan ja keskushallinnon taloussuhteet ja kapinallisten armahdus.

Myös kummankin puolen neuvottelijat ovat samat. Ensimmäisen kerran osapuolet tapasivat toisensa Ahtisaaren johdolla Suomessa tammikuun lopussa ja toisen kerran helmikuussa. Cowellin mukaan neuvotteluita varten ei ole lyöty lukkoon tiukkaa työjärjestystä, vaan eteneminen riippuu aamun tapaamisista.

Vapaa aceh -liikkeen (GAM) kapinalliset ovat taistelleet lähes 30 vuoden ajan Acehin maakunnan itsenäisyyden puolesta. Tähän asti viimeinen muodollinen tulitauko romuttui toukokuussa 2003, kun Indonesia aloitti uuden hyökkäyksen kapinallisten kukistamiseksi.

Läpimurron ajatukseen tämänkertaisella kierroksella Cowell suhtautui hyvin varovaisesti. Hänen mukaansa neuvotteluja on tarkoitus jatkaa tämän kierroksen jälkeenkin, ja työtä on vielä paljon edessä.

-Menestyksenä voidaan pitää sitä, jos asioissa päästään liikahtamaan eteenpäin ja saadaan joitakin kohtia sovittua, hän totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.