Aceh-neuvotteluissa ratkaisun hetket

Vapaa Aceh -liike GAM on ilmoittanut, ettei se aja enää Acehin maakunnan itsenäisyyttä. Indonesian hallituksen ja GAM:in toivotaan saavuttavan yhteisymmärryksen rauhansopimuksesta huomenna.

Indonesian Acehin maakunnan asemaa pohtivien neuvottelujen huomenna alkavaa kierrosta pidetään ratkaisevana.

Vantaan Königstedtissä presidentti Martti Ahtisaaren välityksellä käytävällä viidennellä neuvottelukierroksella Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) toivotaan pääsevän yhteisymmärrykseen rauhansopimuksen sisällöstä.

- Neuvottelukierroksella käydään konkreettisesti läpi mahdollista sopimusasiakirjaa, jonka Ahtisaari ja CMI ovat valmistelleet edellisten neuvottelukierrosten pohjalta, kertoo tiedottaja Maria-Elena Cowell Ahtisaaren Crisis Management Initiative (CMI) -toimistosta.

GAM ilmoitti uutistoimisto AFP:lle tänään välittämässään lausunnossa, että liike ei enää vaadi Acehin maakunnan itsenäisyyttä vaan hyväksyy maakunnan osaksi Indonesiaa.

- Toiselta neuvottelukierrokselta alkaen tavoitteena on ollut itsehallinto. Itsehallinto ei tarkoita itsenäisyyttä. Itsehallinto on ollut neuvottelujen perusta. Kun olemme saavuttaneet sopimuksen ja se on allekirjoitettu, GAMin puolesta se tarkoittaa sitä, että hyväksymme Acehin osana Indonesian tasavaltaa, vahvistaa GAMin neuvotteluvaltuuskunnan jäsen Nur Djuli.

- On ehtoja, joita toinen osapuoli ei ole vielä hyväksynyt. Vasta sen jälkeen, kun ehtomme täytetään, Aceh jää osaksi Indonesiaa, Djuli jatkaa.

Puoluekysymys avoinna

Djulin mukaan GAMilla ja Indonesian hallituksella on yhteisymmärrys noin 90 prosentista rauhansopimusluonnoksen sisällöstä. Tärkein yhä avoimista asioita on acehilaisten oikeus muodostaa poliittisia puolueita. Indonesian hallitus ilmoitti neuvottelujen neljännen kierroksen jälkeen, että GAM ei voi osallistua paikallispuolueena vaaleihin.

- Viime neuvottelukierroksen aivan loppuhetkillä Indonesian hallitus ilmoitti julkisesti, että poliittisia puolueita ei sallita. Olemme siis hieman ymmällämme, koska he sanoivat yhtä neuvottelupöydässä ja toista sen ulkopuolella, Djuli sanoo.

Djulin mukaan kysymys on erittäin tärkeä, sillä ilman sitä yksikään acehilainen ei voi osallistua poliittiseen elämään Acehissa.

- GAM ei pyydä, että se muutettaisiin poliittiseksi puolueeksi, vaan GAM haluaa, että jokaisella acehilaisella on oikeus perustaa poliittinen puolue. Se on kaikkien kansalaisten demokraattinen oikeus. Jos tämä ei ole mahdollista, sopimusta ei synny, Djuli ilmoitti tiukasti.

Muita tärkeitä kysymyksiä neuvotteluissa ovat olleet itsehallinnon järjestäminen, talouskysymykset, yleinen armahdus sekä mahdollisen rauhansopimuksen tarkkailu. Djuli on toiveikas siitä, että rauhansopimus saadaan aikaiseksi.

- Tilannetta voisi verrata kihlaukseen: lupaus on annettu, mutta papin edessä ei olla vielä sanottu "tahdon", hän vertaa.

Acehin maakunnan 30 vuotta jatkuneissa levottomuuksissa on kuollut yli 12 000 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat