Mainos

Aceh-neuvotteluissa merkittävä edistysaskel

Vantaalla käytävissä Aceh-neuvotteluissa ollaan entistä lähempänä lopullista läpimurtoa.

Indonesian hallitus on uutistoimisto Reutersin mukaan suostunut Vapaa Aceh -liikkeen vaatimukseen oman puolueen muodostamisesta. Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) pääministeri Malik Mahmood sanoi myöhään illalla, että Indonesian hallitus on suostunut myöntämään acehilaisille oikeuden muodostaa poliittisen puolueen vuoden kuluessa.

- Tämä on tosiaankin läpimurto, hän sanoi.

Mahmood osallistuu Vantaalla presidentti Martti Ahtisaaren johdolla käytäviin neuvotteluihin rauhan saamisesta Acehin maakuntaan.

Vapaa Aceh -liike on jo aiemmissa neuvotteluissa luopunut vaatimuksestaan itsenäisestä Acehista, mutta se on pitänyt kiinni oikeudestaan perustaa oma poliittinen puolue.

Sirpaleisen ja monista eri kansanryhmistä koostuvan saarivaltion johto on pelännyt, että täydellisten poliittisten oikeuksien myöntäminen Acehille voisi innostaa muitakin väkirikkaan muslimivaltion osasia pyrkimään irtoamaan emämaasta. Niinpä nykyiset lait asettavat monia vaatimuksia uusien puolueiden muodostamiselle. Jokaisella puolueella on oltava edustus vähintään puolessa maan yli 30 maakunnasta ja niiden päämajan on sijaittava pääkaupungissa Jakartassa.

Kysymys poliittisista oikeuksista on ollut suurimpana kompastuskivenä meneillään olevalla viidennellä neuvottelukierroksella.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.