Mainos

Abu Sayyafin jäljiltä kaksi ruumista

Abu Sayyaf -ryhmä kertoi tänään surmanneensa yhden amerikkalaisista panttivangeistaan Filippiineillä. Ryhmä ilmoitti surmasta paikallisen radioaseman haastattelussa. Filippiinien armeija ei kyennyt vahvistamaan väitettä surmatyöstä. Sen sijaan filippiiniläinen turvallisuusneuvonantaja kertoi, että sissien tukialueelta oli löydetty kaksi ruumista, joiden päät oli hakattu irti. Neuvonantajan mukaan kumpikaan tapetuista ei ollut amerikkalainen.

Abu Sayyafin aiemman antaman ilmoituksen mukaan tapettu panttivanki oli kalifornialainen Guillermo Sobrero. Surmaaminen tapahtui sen jälkeen, kun Filippiinien presidentti Gloria Arroyo kieltäytyi lopettamasta sieppaajia vastaan aloitettuja sotilastoimia. Sissien edustaja sanoi, ettei Abu Sayyafilla ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin tappaa panttivankeja. -Tästä eteenpäin ei olisi ollut mitään neuvotteluita, hän sanoi.

Abu Sayyaf -sissit väittävät surmanneensa amerikkalaisen panttivangin.

Presidentti kutsui hätäistuntoon

Filippiinien itsenäisyyden 103-vuotispäivää viettänyt Arroyo kutsui maan hallituksen hätäistuntoon kuultuaan sieppaajien väitteestä. Istunnossa päätettiin, että sotilastoimia Abu Sayyafin joukkoja vastaan jatketaan. Presidentti Arroyo tuomitsi voimakkaasti muslimisissien väitetyn teon. -He ovat armoton ja julma ryhmä, joka ei epäröi surmata viatonta ihmistä lunnasrahojen vuoksi. Sissit kertoivat radiolähetyksessä antavansa uhrin pään "lahjaksi maalle sen itsenäisyyspäivänä". Ryhmän edustajan mukaan ruumis oli jätetty armeijan joukkojen löydettäväksi. Hallituksen joukot suorittivat etsintöjä Basilanin saaren pohjoispuolella. Arroyon lehdistösihteeri sanoi radiolle ennen presidentin puhetta, että yksi amerikkalaisista saattaa olla kuollut. Filippiinien armeijan edustaja Edilberto Adal kuitenkin muistutti Abu Sayyafin aikaisemminkin esittäneen vastaavia väitteitä, jotka eivät ole pitäneet paikkansa.

Neuvottelijoiksi halutut järkyttyivät

Sissit kertoivat maanantaina haluavansa neuvotella kahden malesialaisen välityksellä. Halutut neuvottelijat olivat poliitikko Sairin Karno ja liikemies Ysuf Hamdan. Presidentti Arroyo ei suostunut sissien vaatimukseen. Ysuf Hamdan kertoi olevansa järkyttynyt kuultuaan panttivangin surmaamisesta. Hän halusi myös sisseille kerrottavan, etteivät hän ja Karno suostu neuvottelemaan, jos sissien väite on totta. Syyksi Hamdan sanoi neuvottelijoiden pelon oman turvallisuutensa puolesta. Yhdysvaltain hallitus tuomitsi tiistaina amerikkalaisen tapon ja vaati kaikkien panttivankien ehdotonta vapauttamista. Etelä-Filippiinien saarilla piileskelevillä sisseille on tällä hetkellä vankinaan vajaat kolmekymmentä ihmistä. Ensimmäinen panttivankiryhmä, 17 paikallista ja kolme amerikkalaista turistia, siepattiin länsifilippiiniläisestä lomakeskuksesta toukokuun lopussa. Osa panttivangeista pääsi myöhemmin pakenemaan, mutta samassa yhteydessä kapinalliset surmasivat kaksi miestä ja sieppasivat taas uusia ihmisiä.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.