Abu Ghraib -kuvien julkistaminen viivästyi jälleen

Viranomaisten hallussa arvioidaan olevan vielä yli sata Abu Ghraibin vankilasssa otettua valokuvaa. Kuvia on vaadittu jo yli vuoden ajan nähtäville.

Amerikkalaiset kansalaisjärjestöt ovat tuohtuneet maan hallinnon hitaaseen toimintaan Abu Ghraibin vankilassa Irakissa otettujen kidutuskuvien julkistamisessa. Viranomaisten hallussa arvioidaan olevan vielä yli sata valokuvaa ja muutamia videoita, joita on jo yli vuoden ajan vaadittu nähtäville.

Uusin viivästys koettiin viime viikon lopulla, kun puolustusministeriön asianajajat esittivät oikeudelle, ettei kuvia voida julkistaa, koska ne voisivat aiheuttaa vahinkoa niissä esiintyville henkilöille. Tarkemmat perustelut sisältävät asiakirjat ministeriö määritteli salaisiksi.

Esitys tehtiin perjantaina, mikä oli myös takaraja, jolloin viranomaisten piti luovuttaa kuvat oikeuden haltuun.

- Sen sijaan, että hallitus antaisi tiedot ja saattaisi asianosaiset vastuuseen vankien kidutuksesta, se pyrkii suojautumaan julkiselta tutkinnalta salailun keinoin, jyrisi kansalaisoikeusliitto ACLU:n asianajaja Amrit Singh.

Viivytyksiä jo yli vuoden

Abu Ghraibin skandaali käynnistyi keväällä 2004, kun julkisuuteen tuli muutamia kuvia, joissa Yhdysvaltain sotilaat nöyryyttävät irakilaisia vankeja. Kuvat olivat kuitenkin vain pieni osa koko materiaalista, joka päätyi tutkijoiden haltuun.

Kesäkuussa 2004 useat kansalaisjärjestöt haastoivat puolustusministeriön ja muita virastoja oikeuteen ja vaativat niitä julkistamaan loputkin kuvat. Tämän jälkeen tilanne on muistuttanut viivytystaistelua. Yhdysvaltain hallinto yritti ensin kumota asian vetoamalla Geneven sopimuksiin, mutta oikeus hylkäsi esityksen.

Kesäkuussa 2005 hallinto pyysi ja sai tuomarilta lisäaikaa kuvien käsittelemiseen siten, etteivät niissä esiintyvät henkilöt ole tunnistettavissa.

Määräaika päättyi viime perjantaina, jolloin materiaali olisi pitänyt antaa oikeudelle. Määrätty työ olikin tehty, mutta asianajajat esittivät, että kuvien julkistaminen kiellettäisiin silti kokonaan.

Seuraavaa määräpäivää jutussa ei vielä tiedetä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat