Mainos

Abstraktin taiteen uranuurtaja Kupka Porissa

Tsekkiläisen abstraktin taiteen uranuurtajan Frantisek Kupkan näyttely on parhaillaan esillä Porin Taidemuseossa. Ensi kertaa Suomeen saadut teokset antavat kuvan tästä viime vuosisadan alun modernistista, joka hylkäsi muotokuvat ja sai vaikeasti tulkittavan taiteilijan maineen. Nyt esillä oleva Kupkan ystävän Meda Mladekin kokoelma on kiertänyt viime vuodet pitkin Eurooppaa eri museoissa.

Kuka maalasi ensimmäisen abstraktin maalauksen? Tässä kisassa Frantisek Kupkaa väittää ensimmäiseksi tämän kokoelman omistaja Meda Mladek. Koska kyseessä ei kuitenkaan ole urheilu vaan taide, voimme ohittaa kysymyksen ja keskittyä itse teoksiin.

Kupkan abstrakti taide kehittyi omia teitään eikä kubismin kautta kuten useimilla muilla modernisteilla. Viime vuosisadan alussa hän alkoi luoda värisinfonioitaan, mutta ennen niitä Kupkan tuotanto kulki henkilö- ja maisemakuvien kautta.

Porissa esillä olevat piste- ympyrä- ja vertikaalitutkielmat tuovat mieleen tsekkiläisen kansantaiteen ornamentiikan. Töiden ei-esittävyys voidaan kyseenalaistaa, mutta joka tapauksessa Kupka aikanaan asettautui ryhmien ulkopuolelle luomaan uutta maalaustaidetta.

30-vuotiaana 1900-luvun alussa Kupka kirjoitti ystävälleen maalaavansa työnsä uudella tavalla. Hän teki satoja luonnoksia ja piirroksia muutamasta perusaiheestaan, mutta jäi samalla muiden modernistien varjoon. Nyt hänen töitään on jokaisessa merkittävässä modernin taiteen museossa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.