Aborttilaivan visiitti tuo huomiota Marokon hätkähdyttävälle aborttitilastolle

Marokko torppasi odotetusti abortteja ja aborttineuvoja jakavan Women on Waves -järjestön laivan rantautumisen satamaansa. Viranomaiset syyttävät hollantilaisjärjestöä julkisuustempusta ja siitä, että järjestö ei koskaan yrittänytkään noudattaa rajamuodollisuuksia.

Järjestö pääsi purjeveneelläänkin näkymään rannalle. Smirin satamassa syntyi jännite, joka on tuonut kaivattua huomiota Marokon aborttitilastoille.

Lääkäri Rebecca Gompertsin perustama järjestö on levittänyt tietoa lääkkeillä tehtävästä abortista jo vuodesta 1999. Erityisen kohuttu järjestö on siksi, että se myös tekee abortteja laivallaan kansainvälisillä vesillä.

Aiemmin aborttilaiva on nostattanut aaltoja katolilaisissa maissa muun muassa Irlannissa ja Portugalissa. Nyt se yritti ensi kertaa rantautua muslimimaahan - maahan, jossa abortista voi saada jopa 20 vuotta vankeutta ja abortista kertominenkin on rikos. Poikkeuksena vain jos naisen henki on vaarassa.

Vaikka aborttilaiva toi rantaan viranomaisarmeijan ja pari sataa mielenosoittajaa, täysin kutsumaton vieras se ei ollut. Paikallinen kansalaisvapausjärjestö, MALI, (käyttää englanniksi nimeä "Alternative Movement for Individual Freedoms") kampanjoi abortin laillistamiseksi. Perusteena ovat Marokon hallituksen omat tilastot, joiden mukaan Marokossa tehdään 600-800 aborttia päivässä, näistä luvallisia on vain noin 250.

– Marokkolaiset eivät tiedä näitä numeroita. Ne ovat hälyttäviä! Laittomien aborttien seuraukset ovat dramaattisia: vakavia fyysisiä ja psyykkisiä vammoja, jotka voivat johtaa jopa kuolemaan. Siksi me haluamme laillistaa abortin, sanoo MALI -kansalaisjärjestön Ibtissame Lachgar.

Ulkopuolisten, kuten Suomen Väestöliiton, on lukuja mahdoton kiistää tai vahvistaa.

Väestöliiton Hellevi Hatunen myöntää, että arabimaiden aborttitilastot ovat yhä musta aukko ulkopuolisille maille. Hatunen uskoo, että Arabikevääksikin kutsuttu uudistusmielisyyden aalto tuo ensin poliittisia muutoksia naisten asemaan, intiimimmät seksuaali- ja terveysasiat muuttuvat viiveellä.

Marokkolaisjärjestön aktivisti tuskailee kuitenkin jo nyt sitä, että aborttiasiaa ei voide käsitellä muuna kuin uskonnollisena kysymyksenä.

– On ihmisiä - islamisteja ja muita - joiden mukaan tämä on uskonnollinen asia. Minusta tällä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Tämä on ennen muuta kansanterveysasia, joka koskettaa satojatuhansia naisia. Se on kaikkein olennaisinta.

Katso Teresa Meriläisen juttu (Seitsemän uutiset 5.10.2012)

Lue myös:

    Uusimmat