Mainos

Aborttien määrä kasvussa osassa maata

Raskaudenkeskeytykseen hakeutumisen syyt ovat yhä harvemmin selvästi sosiaalisia.

Aborttien määrä on kasvanut selvästi kahdessa Suomen yliopisto-sairaalassa, Turussa ja Kuopiossa.

Raskaudenkeskeytykset ovat viime vuosina pysyneet noin 11 000 toimenpiteen tasolla. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on nyt huomattu omien lukujen nousseen.

- Heinäkuuhun mennessä meillä on ollut viisikymmentä keskeytystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Esimerkiksi heinäkuussa täällä on ollut oikein ruuhka, keskeytyksien määrä on 2,7-kertainen, kertoo ylilääkäri Marjo Tuppurainen KYS:n naistentautien poliklinikasta.

- Tilanne ruuhkauttaa poliklinikan sillä tavalla, että emme pysty katsomaan muita kiireellisiä potilaita.

Aborttien määrä on kasvanut myös Turussa. Siellä nousu näkyy vuositasolla. Varsinais-Suomessa kaivattaisiin lisää ehkäisyhoitoa, niin myös Savossa.

- Naiset aina perustelevat, etteivät ole saaneet aikaa perhesuunnitteluneuvolaan, eivätkä ole pystyneet esimerkiksi laitattamaan kierukkaa, kertoo Tuppurainen.

Abortti myönnetään useimmiten sosiaalisista syistä.

- Se on tietysti eri asia, onko kyseessä ihan todellinen sosiaalinen peruste. Jokaiselta meistä löytyy velkaa, opiskelua ja muita taloudellisia ongelmia. Sieltä kuultaa hyvin herkästi taustalta se, että tähän elämäntilanteeseen ei nyt ole kiva, että lapsi syntyy, kuvailee Tuppurainen.

Keskeytys voi aiheuttaa naiselle masennusta tai katumisen tunteita. Kahteen kuntaan on jo perustettu kriisiraskautta käsitteleviä tukiryhmiä. Itu-projekti laajenee syksyllä Kuopioon.

- Lokakuun alusta ilmeisesti saadaan sellainen auttava puhelin, johon kaikki yllätysraskauden kokeneet ja sen kanssa painiskelevat voivat soittaa. On mahdollisuus tulla juttelemaan kahden kesken, tai sitten jos on abortin tehneitä, joita asia mietityttää, niin voidaan perustaa pienryhmiä, kertoo vapaaehtoistyöntekijä Kaarina Oittinen Kuopion Itu-projektista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.