Abortti- ja sukupuolitautiluvut halutaan alas

Nuorille halutaan asiallista tietoa seksuaalisuudesta. Erityisesti koulujen tulisi panostaa seksuaalikasvatukseen.

Suomalaiset tarvitsevat lisää tietoa ja neuvontaa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suomalaisten saamien sukupuolitautien määrä on kasvanut 1990-luvun puolivälin jälkeen. Samoin aborttien määrä on noussut.

- Alle 25-vuotiaiden aborttitilastoista nähdään, että heillä on ehkäisyongelmia, sanoo ylijohtaja Kimmo Leppo. Hän on huolissaan erityisesti 15-19-vuotiaiden aborttiluvuista.

Uusia klamydiatartuntoja tuli esille viime vuonna 13 800. Myös hiv-tartuntojen määrä nousi 192:een.

Työryhmä luovutti esityksensä Suomen ensimmäiseksi seksuaali- ja lisääntymisterveyden ohjelmaksi peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle tänään.

Työryhmä haluaa seksuaali- ja lisääntymisterveysasiat enemmän esille sosiaali- ja terveyspalveluissa. Esimerkiksi raskausaikana terveysongelmia aiheuttavat äitien päihteiden käyttö, synnyttäjien keski-iän kasvu ja naisten painon nousu.

Nuorille tietoa seksuaaliasioista

Työryhmän mielestä erotiikka on liikaa esillä mainonnassa, lehdissä, viihteessä ja jopa lasten pukeutumisessa. Riskiryhmässä ovat erityisesti nuoret.

- Nuoret tarvitsevat asiallista tietoa, joka tukee heidän kasvuaan. Ympäristöstä tulvii jatkuvasti vinoa ja vääristynyttä kuvaa seksuaalisuudesta, työryhmän puheenjohtaja Leppo sanoo.

Dosentti Elise Kosunen painottaa, että koulujen seksuaalikasvatuksessa ei riitä, että nuorille kerrotaan vain ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. He tarvitsevat tietoja myös parisuhteista ja omasta vastuustaan seksuaalisuhteissa.

Koulut ovat ottaneet hyvin eri tavoin esille seksuaalikasvatuksen. Osassa kouluja moni opettaja on käsitellyt aihetta, joissakin kouluissa tuskin kukaan. Terveystiedon opetusta on ryhdytty antamaan kattavasti yläasteelaisille syksystä lähtien.

Työryhmä nosti esille myös seksuaalisen väkivallan. Kahdeksasluokkalaisista pojista joka kymmenes ja tytöistä hieman useampi on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä. Seksuaalinen väkivalta liittyy usein myös parisuhdeväkivaltaan.

- Seksuaalista väkivaltaa usein piilotellaan. Se on asia, josta on puhuttava, sitä ei voi suvaita, mutta uhreja on autettava, Leppo sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat