Mainos

Abortit vähenivät viidettä vuotta peräkkäin

Raskaudenkeskeytysten määrä väheni viime vuonna jo viidettä vuotta peräkkäin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ennakkotietojen mukaan abortteja tehtiin 10 345, missä on prosentin lasku edellisvuoteen.

Viime vuosien myönteinen kehitys on johtunut lähinnä alle 20-vuotiaiden naisten raskaudenkeskeytysten selkeästä vähenemisestä.

Suomessa tehtiin ennätysvuonna 1973 runsaat 23 300 aborttia. Alle kymmenentuhannen luku on jäänyt 40 vuoden aikana vain kerran eli vuonna 1995.

Abortteja tehdään eniten siellä missä on väkeäkin. Keskeytyksistä yli kolmasosa tehtiin Uudenmaan ja Helsingin alueella. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella niitä kirjattiin noin 950 ja Varsinais-Suomessa 900. Itä-Suomessa abortteja tehtiin myös lähes 900, kun mukaan lasketaan Pohjois-, Itä- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien luvut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkistaa viralliset tilastonsa vasta syksyllä.

Raskaudenkeskeytysten määrä on vähentynyt viime vuonna jo viidettä vuotta peräkkäin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ennakkotietojen mukaan abortteja tehtiin 10345. Pudotusta edellisvuoteen on tosin vain prosentti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suunnittelijan Anna Heinon mukaan kehitys on ollut myönteistä ja tasaista.

- Dramaattista käännettä ei ole odotettavissa. Ehkä pääsemme jo lähivuosina alle kymmenentuhannen, arvioi Heino.

Keskeytyksistä useampi kuin joka kolmas tehtiin Uudenmaan ja Helsingin alueella. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella niitä kirjattiin noin 950, Varsinais-Suomessa 900 ja Pohjois-Pohjanmaalla 680. Itä-Suomessa abortteja tehtiin vajaat 900, kun mukaan lasketaan Pohjois-, Itä- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien luvut.

Alueellisesti kehityksessä on selkeitä eroja. Abortit lisääntyivät prosentuaalisesti eniten Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa, joissa molemmissa oli kasvua yli seitsemän prosenttia. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kasvuprosentti oli peräti 12, mutta keskeytyksiä tehtiin yhteensä kuitenkin vain 145.

- Jollakin alueella prosenttiluvut voivat olla suuria, mutta määrät pieniä. Väestömäärän muutokset voivat myös vaikuttaa suuresti.

Teinit kuuntelevat terveystiedon tunneilla

Joka viides keskeytys tehtiin alle 20-vuotiaalle. Pääkohderyhmä olivat edelleen 20-24-vuotiaat.

- Viime vuosien laskun on selittänyt pitkälti teinien eli alle 20-vuotiaiden aborttien väheneminen. Viime vuonna pientä laskua oli myös 20-24- sekä 25-29-vuotiaiden ryhmissä, kertoo Heino.

Kehitys voi liittyä kouluissa annettavaan terveys- ja seksuaalikasvatukseen.

- Kun opetusta 90-luvun aikana leikattiin kääntyivät teiniabortit kasvuun. Terveystiedon tultua 2000-luvun puolivälissä pakolliseksi ovat määrät taas laskeneet.

THL:n tilastojen mukaan 10 000 keskeytyksen raja on alitettu 40 vuoden aikana vain kerran, 1995, jolloin abortteja tehtiin 9 872.

Suomessa tehtiin 1973 runsaat 23 300 aborttia. Sen jälkeen tilastot kaunistuivat melko lailla tasaisesti aina vuoteen 1995 saakka, minkä jälkeen suunta oli ylöspäin aina vuoteen 2004 saakka.

THL julkistaa viime vuoden viralliset tilastonsa syksyllä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.