Mainos

Abortin takarajaa halutaan lyhentää 20 viikkoon

Raskauden keskeyttämisen takarajaa halutaan aikaistaa nykyisestä 24. viikosta kuukautta lyhemmäksi, mikäli sikiön epäillään syntyvän vakavasti sairaana tai vammaisena. 106 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, jolla vuonna 1985 voimaan tullut pykälä abortin takarajasta muutettaisiin.

Esitetty muutos on aloitteen kannattajien mielestä perusteltu pienten keskosten ja samanikäisten kohdussa elävien lasten ihmisarvoisen kohtelun sekä oikeusturvan selkeyttämiseksi. Lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Päivi Räsänen perustelee muutosta sillä, että mm. vammaisjärjestöt ovat vastustaneet pykälää terveiden ja sairaiden sikiöiden eriarvoisen aseman vuoksi.

Nykyistä lakia valmisteltaessa aborttiin oikeuttavana vaikeana sairautena tai ruumiinvammana pidettiin lähinnä keskushermoston vaikeaa vajavuutta tai yleistä elinkyvyttömyyttä. Lakialoitetta perustellaan nyt sillä, että eugeenisin perustein tehdyissä aborteissa valtaosa on nyt kuitenkin huomattavasti lievemmin sairaita sikiöitä, kuten Downin sydroomaa sairastavia. Aloitteessa todetaan, että eugeenisin perustein vuosittain tehdyistä 200-250 abortista vain noin kymmenellä on lain perusteissa mainittu elinkyvyttömyyden aiheuttava aivojen täydellinen puuttuminen.

Kehittynyt tekniikka muuttanut tilannetta

Räsäsen mukaan keskoshoidon edistyessä ollaan absurdissa tilanteessa, jossa aborttirajaa varmuudella nuorempia sikiöitä voidaan pitää hengissä kehittyneen tekniikan ansiosta. Raskauden keskeyttämisen ehdottomana takarajana on pidetty yleisesti ajankohtaa, josta lapsella on parhaissa mahdollisissa olosuhteissa kyky säilyä hengissä äidin ruumiin ulkopuolella. Syntymättömän lapsen elinkelpoisuusraja onkin viime vuosina laskenut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.