Mainos

Abhaasit julistavat pudottaneensa seitsemän tiedustelukonetta

Pienen varastohallin lattialla makaa röykkiö tuntematonta metalliromua Abhasian pääkaupungin Suhumin laitamilla. Tarkemmin katsoen siitä erottuu lentokoneen siipiä, laskeutumistelineitä ja elektronisten laitteiden virtapiirejä.

Venäjän ja Georgian välejä kiristävä kiista Abhasian alueesta saa yhä uusia muotoja. Georgian miehittämättömien tiedustelukoneiden pudottamisesta on tullut Abhasialle kunnia-asia.

Abhasian johto on päättänyt todistaa, että juuri kapinallismaakunnan omat joukot ovat pudottaneet georgialaiset tiedustelukoneet - vaikka YK väittääkin muuta.

Tiedustelukoneiden pudottamisesta onkin tullut kaikille osapuolille symbolinen näytelmä, jossa koneet ovat sivuosassa. Kyse on siitä, kenellä on oikeus Abhasian ilmatilaan ja sen alueiden puolustamiseen.

Abhaasijoukot tutkivat tunnistetiedot

Georgia ehti pitkään vakuuttaa, ettei se käytä miehittämättömiä tiedustelukoneita Abhasiassa lainkaan. Kun yksi koneista putosi 20. huhtikuuta, Georgia vihdoin myönsi tiedustelukoneiden käytön. Abhaasien mukaan pudotettu kone on kuitenkin vain jäävuoren huippu.

- Kun pudotimme ensimmäisen koneen, Georgia väitti ettei sen valvontakoneita liiku täällä lainkaan. Kun pudotimme toisen, meille sanottiin, että kyse oli Venäjän asevoimien toiminnasta. Kolmannen, neljännen ja vielä seitsemännenkin jälkeen he sanoivat, että me emme ole voineet pudottaa niitä, ihmettelee Abhasian varapuolustusministeri Gari Kupalba.

- Mutta kuten tässä teille osoitamme, meillä on seitsemän koneen jäännökset.

Abhasian puolustusministeriö säilyttää omassa varastossaan neljän koneen jäännöksiä. Kupalba esittelee niistä tunnistetiedot.

- Tästä tunnuksesta näkee, että kyseessä on israelilaisvalmisteinen kone. Georgia sai näitä Israelin lahjoituksena muutamia vuosia sitten, Kupalba kertoo.

Ministeri moittii YK:ta ja Etyjiä

YK:n raportin mukaan huhtikuussa pudonneen tiedustelukoneen olisi pudottanut venäläinen hävittäjä. Järjestö on voinut esittää arvionsa tueksi muun muassa videomateriaalia.

Abhasian ulkoministeri haluaa kiertää kiusallisen kysymyksen siitä, kuka tämän koneen on todellisuudessa pudottanut.

- Mitä väliä sillä itse asiassa on, olemmeko pudottaneet neljä vai neljäkymmentä konetta? Totuus on, että Georgia loukkaa jatkuvasti ilmatilaamme, sen voimme helposti todistaa, puuskahtaa ulkoministeri Sergei Shamba.

Shamba ei muutenkaan pane paljoa painoa YK:n raporteille. Hänen mielestään niin YK kuin Ety-järjestökin ovat osoittautuneet puolueellisiksi Abhasian kriisin käsittelyssä.

- Kun esimerkiksi neuvotellaan maamme kohtalosta, abhaasiosapuolta ei edes kutsuta paikalle. Näin toimitaan YK:n turvallisuusneuvostossa, yleiskokouksessa ja niin edespäin, Shamba moittii.

Nato vaatii Venäjää vetämään joukkojaan Abhasiasta

Sotilasliitto Nato vaatii puolestaan Venäjää kotiuttamaan Abhasiaan lähettämänsä ylimääräiset sotilaat. Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin mukaan Venäjän päätös toimittaa 400 aseistautumatonta pioneeria ratatöihin Abhasiaan rikkoo Georgian suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Georgia on kutsunut Venäjän päätöstä "sotilaalliseksi väliintuloksi", sillä Abhasia kuuluu virallisesti Georgiaan.

De Hoop Scheffer sanoi myös, että Venäjän ja Georgian olisi aloitettava heti viralliset neuvottelut maiden välisten kireiden suhteiden liennyttämiseksi. Venäjää ärsyttää Georgian johdon pyrkimys liittää maa sotilasliitto Natoon. Georgia puolestaan uskoo, että Venäjä tukee Abhasian separatisteja, jotta voisi ottaa alueen omaan hallintaansa.

Abhasiassa on noin 2500 venäläistä rauhanturvaajaa valvomassa tulitaukoa, joka lopetti Georgian sisällissodan vuonna 1994.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.