Abe muuttaa hallituskokoonpanoa muttei eroa

Shinzo Aben liberaalidemokraatit kärsivät murskatappion eilisissä vaaleissa, mutta pääministeri ei aio erota.

Japanin pääministeri Shinzo Abe vakuuttaa yhä tänään jatkavansa virassaan, vaikka monet tahot vaativat pääministerin eroa. Aben mukaan jatkaminen on hänen velvollisuutensa. Pääministeri sanoi kuitenkin muuttavansa hallituskokoonpanoa.

Aben Liberaalidemokraattinen puolue LPD kärsi sunnuntaina parlamentin ylähuoneen vaaleissa murskatappion ja menetti asemansa parlamentin suurimpana puolueena.

Japanilaismedian mukaan LPD:n tappio heijastelee japanilaisten epäluottamusta ja vihaa. Nikkei-sanomalehti kirjoittaa, että japanilaisten mielestä hallitus on pettänyt heidät.

Mainichi Shimbun -lehti puolestaan kirjoittaa, että pääministeri kantaa tappiosta poliittisen vastuun. Lehden mukaan virassa jatkaminen ei ole linjassa kansan tahdon kanssa.

Kansa rankaisi skandaaleista

Aben kymmenen pääministerikuukautta ovat olleet vastoinkäymisten värittämiä. Kaksi ministeriä erosi ja yksi teki itsemurhan poliittisten skandaalien takia. Hallitusta on syytetty myös siitä, että eläkelaitos sotki kirjanpitovirheiden takia jopa 50 miljoonan japanilaisen eläketiedot.

LPD ja sen hallituskumppani Uusi Komeito menettivät vaaleissa ylähuoneesta yhteensä 30 paikkaa.

Vaaleissa oli jaossa puolet ylähuoneen 242 paikasta. LPD voitti paikoista 37 ja Uusi Komeito 9. LPD:llä on ylähuoneessa nyt yhteensä 83 paikkaa.

Opposition Demokraattinen puolue sai läpi 60 ehdokasta, ja siitä tuli ylähuoneen suurin puolue yhteensä 109 paikallaan.

Liberaalidemokraatit ovat hallinneet Japania lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1955 asti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat