Mainos

Abbasin ja Sharonin määrä tavata ensi viikolla

Palestiinalaisten ja Israelin pääministerit tapaavat jälleen ensi viikolla, viranomaiset kertoivat. Mahmoud Abbas ja Ariel Sharon palaavat keskustelupöytään ennen ministereiden Yhdysvaltain-vierailuja.

Pääministerien edellinen tapaaminen peruuntui, koska Abbas ei onnistunut suostuttelemaan Israelia vapauttamaan useampaa sataa palestiinalaisten ääriryhmien jäsentä. Israelin radio kertoi kuitenkin tänään, että Sharon saattaisi olla valmis vankien vapauttamiseen. Israelilaiset diplomaattilähteet kertoivat, että Sharon harkitsee joidenkin ääriryhmien jäsenten vapauttamista edistääkseen rauhansuunnitelman toteutumista.

Israel on aiemmin suostunut muutamien satojen "lieviin rikkomuksiin" syyllistyneiden palestiinalaisten vapauttamiseen. Armahdus ei koske kahden palestiinalaisten äärijärjestön Hamasin ja Islamilaisen jihadin jäseniä. Nyt vapautusta harkitaan niiden vankien osalta, jotka eivät ole suoraan osallisia terrori-iskuihin, nimettöminä pysyttelevät diplomaattilähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille.

Lähteiden mukaan kyse olisi Sharonin "hyväntahdon eleestä". Israelin vankiloissa on 6 000 kansannousun aikana vangittua palestiinalaista, joiden vapauttamista palestiinalaisjohto on vaatinut. Yhdysvallat on varauksellisesti tukenut palestiinalaisvaatimusta.

Palestiinalaiset ääriryhmät tyytymättömiä Abbasiin

Palestiinalaiset ääriryhmät sanoivat tänään olevansa tyytymättömiä Abbasin päätökseen vierailla Yhdysvalloissa. Hamasin ja Jihadin johtajat sanoivat, että Abbasin ei pitäisi matkustaa ulkomaille samaan aikaan, kun palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on eristettynä Länsirannalla. Rauhanneuvottelija Saeb Erekat kertoi keskiviikkona, että Arafat on hyväksynyt Abbasin matkan. Abbas aikoo tavata Arafatin ennen lähtöään Yhdysvaltoihin, palestiinalaisten tiedotusministeri Nabil Amer kertoi. Hänen mukaansa Abbas aikoo ottaa esille keskusteluissa Yhdysvaltain johdon kanssa palestiinalaisvankien vapauttamisen ja Israelin armeijan toimet palestiinalaisalueilla. Abbasin on määrä matkustaa Yhdysvaltoihin huomenna. Sharon lähtee samalle matkalle heinäkuun lopulla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.