Mainos

Abbas voitti palestiinalaisten presidentinvaalit

Mahmoud Abbas on saanut palestiinalaisten presidentinvaaleissa runsaat 62 prosenttia äänistä.

PLO:n johtaja Mahmoud Abbas on valittu palestiinalaisten presidentiksi noin 62 prosenttia äänisaaliilla, keskusvaalilautakunnan edustaja Hana Nasser kertoo.

Kaikki äänet on Nasserin mukaan nyt laskettu. Abbas sai äänistä 62,3 prosenttia ja hänen vahvin haastajansa Mustafa Barghouti 19,8 prosenttia äänistä.

Äänestysprosentti nousi 70 prosenttiin. Abbasin arvellaan vannovan virkavalansa keskiviikkona palestiinalaisten parlamentin kokoontuessa.

Abbas lupaa rauhaa

Palestiinalaisten uusi johtaja sanoi tänään tarjoavansa Israelille rauhaa.

- Vaalit ovat vain alku, ei loppu. Meillä on paljon tehtävää rauhan saavuttamiseksi, hän sanoi.

Puhuessaan kansainvälisille vaalitarkkailijoille Abbas toisti, että palestiinalaiset ovat sitoutuneet rauhanprosessiin ja toivoi Israelin tarttuvan hänen kädenojennukseensa.

Sharon: Abbasin on saatava ääriryhmät kuriin

Israelin pääministeri Ariel Sharon varoittaa, että Lähi-idän rauhanhanke voi edetä vain, jos palestiinalaisten uusi presidentti saa ääriryhmät lopettamaan terrorismin.

-Palestiinalaisten on nyt vaalien jälkeen keskityttävä ennen kaikkea toimiin terrorismin suhteen, Sharon sanoi. Israel ei sitoudu tulitaukoon palestiinalaisten ääriryhmien ehdoilla, Sharon totesi. Hänen mukaansa palestiinalaisten presidentiksi valitsemaa Mahmoud Abbasia arvioidaan sen perusteella, kuinka tämä onnistuu taistelemaan terrorismia vastaan.

Sharon sanoi Israelin kuitenkin olevan valmis koordinoimaan uuden palestiinalaishallinnon kanssa suunnitelmaansa tyhjentää 21 juutalaissiirtokuntaa Gazan kaistalla ja Länsirannalla.

Bush: Ratkaiseva askel kohti demokraattista tulevaisuutta

Yhdysvaltain presidentti George W. Bushsanoo pitävänsä palestiinalaisten presidentinvaalien tuloksia rohkaisevina. Bushin mukaan vaalit ovat tärkeä osa ponnisteluita Palestiinan valtion muodostamiseksi.

- Palestiinalaiset ottivat Länsirannalla ja Gazassa ratkaisevan askeleen kohti demokraattisen tulevaisuuden rakentamista valitsemalla presidentin vaaleilla, joita tarkkailijat luonnehtivat pääosin vapaiksi ja rehellisiksi, hän muotoili lausunnossaan.

Bushin mukaan palestiinalaishallinnolla on edessään ratkaisevan olennaisia tehtäviä kuten terrorismin torjunta ja korruption kitkeminen. Bush lupasi auttaa palestiinalaisten presidenttiä, että neuvottelut saataisiin jälleen käynnistettyä Israelin kanssa. Hän kiirehti lisäksi Israelia parantamaan humanitaarista ja taloudellista tilannetta Länsirannalla ja Gazan kaistalla.

Solana: Historiallinen mahdollisuus rauhaan

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana luonnehtii palestiinalaisten presidentinvaalien tulosta historialliseksi mahdollisuudeksi rauhaan. Solana kehotti Israelia ja palestiinalaisia aloittamaan rauhanneuvottelut uudelleen. Hän sanoi pyytävänsä tapaamisessaan Mahmoud Abbasin ja palestiinalaisten pääministerin Ahmed Qurien kanssa näitä tarttumaan uuteen mahdollisuuteen rakentaa rauha ja itsenäinen valtio.

- Israelin on nyt sitouduttava uuteen johtoon, Solana sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 10.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.