Mainos

Abbas vahvisti kansanäänestyksen päivämäärän

Palestiinalaiset äänestävät heinäkuun lopussa muun muassa Israelin valtion tunnustamisesta. Palestiinalaishallintoa johtava Hamas-liike vastustaa kansanäänestystä, ja Israel pitää sitä merkityksettömänä.

Palestiinalaisalueiden kiistelty kansanäänestys pidetään 26. heinäkuuta, ilmoittaa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas. Palestiinalaiset pääsevät tuolloin äänestämään julistuksesta, jossa epäsuorasti tunnustetaan Israelin valtio.

Lisäksi ehdotuksessa vaaditaan Israeliin kohdistuvien hyökkäysten lopettamista ja itsenäisen Palestiinan valtion perustamista vuonna 1967 miehitetyille alueille Israelin rinnalle.

Palestiinalaishallintoa johtava ääriliike Hamas on jo ilmaissut närkästyksensä Abbasin ilmoituksesta ja kehottanut palestiinalaisia boikotoimaan äänestystä. Hamas ei suostu tunnustamaan Israelia, ja sen mielestä kansanäänestys on tarpeeton, koska Hamas voitti parlamenttivaalit vain viisi kuukautta sitten.

Hamas-enemmistöinen parlamentti pitää maanantaina hätäistunnon, jossa päätetään, onko kansanäänestys edes laillinen. Hamasin edustajan mukaan Abbasin julistus on "vallankaappausjulistus hallitusta vastaan".

Tuleva kansanäänestys ei ole sitova, mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, jolloin palestiinalaiset pääsevät sanomaan suoraan mielipiteensä Israelin tunnustamisesta. Tulos voidaan nähdä epäluottamuslauseena joko presidentti Abbasia tai hallitusta johtavaa Hamasia vastaan. Mielipidekyselyt osoittavat, että suurin osa palestiinalaisista kannattaa Abbasin ehdotusta.

Israelin pääministeri Ehud Olmert puolestaan katsoo, että kansanäänestys on merkityksetön ja puhtaasti sisäistä peliä. Olmert epäilee brittiläisen Financial Times -lehden haastattelussa, ettei kansanäänestys muuttaisi Israelin ja palestiinalaisten suhteita. Israel on ilmoittanut, että aikoo säilyttää Länsirannalla olevat suuret juutalaissiirtokuntansa eikä voisi koskaan hyväksyä miljoonien kansalaistensa häätämistä siirtokunnista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.