Mainos

Abbas: Poliittista vuoropuhelua Israelin kanssa vauhditettava

EU:n Välimeri-yhteistyön kokouksessa puhunut palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoo tuomitsevansa terrorismin.

EU:n puheenjohtajamaan Britannian pääministeri Tony Blair on saanut terrorismin vastaisille painotuksilleen vahvaa tukea palestiinalaisten presidentiltä Mahmud Abbasilta. Blair ja Abbas ovat tavanneet EU:n Välimeri-yhteistyön huippukokouksessa Espanjan Barcelonassa. EU haluaisi kokouksen painottuvan vahvasti juuri terrorismin torjuntaan.

- Terrorismi ei edistä Lähi-idän rauhanprosessia. Olemme aina tuominneet terrorismin. Se ei ole hyväksyttävää miltään kannalta. Tärkeintä on nyt edistää poliittista vuoropuhelua Israelin kanssa, Abbas sanoo.

Sekä Abbas että Blair ovat kiitelleet Gazan ja Egyptin raja-aseman avautumista. Ensimmäinen bussi ylitti rajan Rafahissa lauantaina EU-tarkkailijoiden valvonnassa. Blair ja Abbas muistuttiavat, että rajojen avautumisella on sekä poliittinen että taloudellinen ulottuvuus.

Arabijohtajien joukkovetäytyminen varjostaa EU:n Välimeri-kokousta

EU:n Välimeri-yhteistyön juhlakokous on alkanut yskähdellen miltei kaikkien arabijohtajien ilmoitettua, etteivät he saavu Espanjan Barcelonaan. EU-diplomaatit myönsivät pettymykseksi, että suurin osa yhteistyön arabikumppaneista tuli kokoukseen "kakkosmiehityksellä".

Arabiryhmän epävirallisen puhemiehen, Egyptin presidentin Hosni Mubarakin vetäytyminen oli takaiskuista pahimpia. Arabijohtajat viittasivat lähinnä sisäpoliittisiin syihin.

EU:n Välimeri-kumppaneista lopulta vain Turkki ja palestiinalaishallinto pitivät edustuksensa päämiestasolla. Muut yhteistyömaat ovat Marokko, Algeria, Tunisia, Egypti, Jordania, Israel, Libanon ja Syyria.

Eräiden arvioiden mukaan poisjäännit taustoittuvat enemmän Lähi-idän tilanteeseen kuin arabimaiden EU-suhteisiin. Arabimaat ovat halunneet nostaa keskusteluun Lähi-idän rauhanprosessin, kun EU-maiden mielestä kyseiset neuvottelut käydään muilla foorumeilla.

Uudesta viisivuotisesta työohjelmasta on sen sijaan saatu alustava sopu. Ohjelmaan saatiin laittomaan siirtolaisuuteen viittaava maininta rajayhteistyön tehostamisesta. Tavoitteeksi asetetaan myös lukutaidottomuuden puolittaminen 2010 päättyvän ohjelmakauden aikana.

Taloudellisella rintamalla pyritään vapauttamaan erityisesti maataloustuotteiden kauppaa ja palveluita. Lopullisena päämääränä on Välimeren vapaakauppa-alue, joka tuskin kuitenkaan toteutuu suunnitellussa aikataulussa vuoden 2010 loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.