Mainos

Abbas: Palestiinaan ennenaikaiset vaalit

Palestiinalaisten presidentti ilmoitti päätöksestään kokouksessaan PLO:n johdon kanssa.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas uhkaa, että palestiinalaisalueilla järjestetään ennenaikaiset presidentin- ja parlamenttivaalit, jos poliittista umpisolmua äärijärjestö Hamasin kanssa ei saada ratkaistua. Abbas kertoi kannastaan PLO:n toimeenpanevan komitean kokouksessa.

Aikaa sovun syntymiseen on enää päiviä, sillä kokouslähteiden mukaan Abbas aikoo ensi viikolla pitää puheen, jossa hän ilmoittaa vaaleista. Tuolloinkin Abbas saattaa kuitenkin jättää Hamasille vielä mahdollisuuden käydä neuvotteluja.

Hamas tuomitsi Abbasin uhkailut tuoreeltaan ja sanoi niiden merkitsevän "selvää demokratian vastaista vallankaappausta".

-Tämän päätöksen tarkoitus on potkaista Hamas pois palestiinalaisten poliittiselta näyttämöltä. Päätös ei ole kansallisten etujen mukainen ja tulee ainoastaan kiristämään tilannetta, Hamasin parlamentaarikkoja johtava Khalil al-Hijja sanoi.

Myöhemmin myös palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania tuomitsi kaavailut vaaleista:

-Mielestäni ajatus järjestää vaalit tällä tavalla ei kunnioita palestiinalaisia. Tämä vain lisää jännitteitä ja sillä on negatiivinen vaikutus, sanoi Iranissa vierailulla ollut Hania televisiossa.

Palestiinalaisten perustuslaissa ei ole lainkaan mainintaa ennenaikaisista vaaleista. Hamasin mukaan tämä tarkoittaa sitä, ettei tällaisia vaaleja voida pitää. Abbasin kannattajien mukaan tilanne on täysin päinvastainen eli vaalit voidaan järjestää, koska niitä ei ole kielletty.

EU ja Yhdysvallat ovat jäädyttäneet avun palestiinalaishallinnolle sen jälkeen kun Hamas nousi valtaan maaliskuussa. Palestiinalaishallinto on tämän seurauksena joutunut lähes täydelliseen vararikkoon.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.