Abbas määräsi ennenaikaiset vaalit

Palestiinalaishallitusta johtavan Hamasin mukaan Abbasin toimi on vallankaappausyritys, koska palestiinalaisten perustuslaki ei anna presidentille oikeutta julistaa ennenaikaisia vaaleja. Israel on ilmaissut tukensa Abbasille.

Palestiinalaishallinnon eripura on syvennyt edelleen. Presidentti Mahmud Abbas ilmoitti ennenaikaista vaaleista. Hamas-vetoinen hallitus syytti puolestaan Abbasia vallankaappausyrityksestä ja torjui aikaistetut vaalit. Myös Abbasin eroa vaadittiin.

Abbas perusteli parlamentin- ja presidentinvaalien aikaistamista pahentuvalla kriisillä. Hän näytti kuitenkin jättävän Hamasille vaihtoehdon peräänkuuluttaessaan uusia neuvotteluja kansallisen yhtenäisyyden hallituksesta.

Hamasin mielestä Abbasilla ei perustuslain mukaan ole edes valtuuksia aikaistaa vaaleja, joten hän pyrkii vallankaappaukseen. Laiton päätös on vastoin palestiinalaisten tahtoa, hallitus sanoi lausunnossaan. Nykyisen parlamentin toimikausi päättyisi 2010.

- Hallituksen erottaminen on perustuslaillinen oikeus, jota voin käyttää halutessani, Abbas vakuutti suorana televisioidussa tv-puheessaan Ramallahissa.

Hänen johtamansa Fatah-liikkeen kannattajat juhlivat Abbasin päätöstä kaduilla ampuen ilmaan. Hamas puolestaan kutsui omia kannattajiaan vastamielenosoituksiin.

Hamasin ja Fatahin joukkojen yhteenotot ovat kiristyneet viime päivinä entisestään ruokkien pelkoa sisällissodasta. Länsirannalla haavoittui perjantaina 30 ihmistä.

Hamasin johtomiehiin kuuluva Ahmed Jussef sanoi, että vaalien aikaistaminen kasvattaa sisällissodan uhkaa edelleen eikä hallitusneuvotteluihin ryhdytä Abbasin vaaliesityksen jälkeen. Ulkoministeri Mahmud Zahar sanoi Hamasin estävän vaalit tai boikotoivan niitä.

Vaalit voitaisiin eri lähteiden mukaan järjestää aikaisintaan maaliskuussa tai vasta kesällä.

"Luoteja vai äänestyslippuja?"

Hamas nousi hallitusvastuuseen lyötyään Fatahin palestiinalaisten parlamenttivaaleissa tammikuussa. Ääriliike ja presidentti ovat koko ajan olleet erimielisiä monista keskeisistä kysymyksistä kuten Israelin tunnustamisesta, mihin Hamas ei taivu.

Hamasin kovan linjan politiikka johti ulkomaisen avun katkaisuun, ja monen palestiinalaisen ahdinko syveni kun esimerkiksi julkisen sektorin palkat jäivät maksamatta.

Abbasin neuvonantajan Saeb Erekatin mielestä presidentti toimii oikein hakiessaan ratkaisua pahenevaan talouskurimukseen ja kasvavaan turvattomuuteen rauhanomaista tietä.

- Meillä on kaksipäinen hallinto. Mitä voimme tehdä? Luoteja vai äänestyslippuja? Abu Mazen sanoi äänestyslippuja, Erekat summasi käyttäen Abbasista tämän kutsumanimeä.

Abbasin mielestä Hamasin ja Fatahin valtataistelu muistuttaa jo "uppoavaa laivaa". Hän vetosi myös sisällissodan välttämisen puolesta:

- Palestiinalaisten veri on linja, jota ei ylitetä.

Asiantuntija: Abbasin ratkaisu enteilee sisällissotaa

Lähi-idän asiantuntija, Helsingin yliopiston dosentti Pertti Multanen pitää palestiinalaisten presidentin Abbasin vaalipäätöstä hätäratkaisuna sisäiseen kriisiin. Multasen mukaan palestiinalaisten olot ovat jo vuoden ajan enteilleet sisällissotaa.

- En valitettavasti näe mitään muuta vaihtoehtoa. Ainakin tilapäisesti väkivaltaisuudet lisääntyvät.

Multanen uskoo, etteivät Hamas ja Fatah kuitenkaan ajaudu "laajamittaiseen sisällissotaan".

- Molemmat osapuolet ymmärtävät sen olevan palestiinalaisten kannalta katastrofi, joka hyödyttäisi ainoastaan Israelia. Vain tämä estää laajamittaisen sisällissodan, Multanen arvioi.

Abbasin johtama kansallismielinen ja ei-uskonnollinen Fatah-liike ei ole koskaan katsonut hyvällä Hamasin nousua.

- Hamas on selvästi uskonnollispoliittinen järjestö, joka pyrkii islamilaisen valtion ja lainsäädännön perustamiseen. Tämä ei ole ollenkaan se perustavoite, joka PLO:lla on ollut.

Sosiaalinen kriisi syventynyt

Uusien vaalien ongelmana on se, että äänestäjien kanta on tuskin muuttunut tammikuusta.

- Vaalit osoittivat selvästi, että Fatah on menettänyt auktoriteettiaan ja Abbas sen mukana, Multanen huomauttaa.

Hamasin asemaa saattavat vahvistaa entisestään myös koko ajan syventynyt talousahdinko ja sosiaalinen kriisi.

Multanen ei usko, että uusien vaalien määräämisellä saavutetaan mitään ratkaisua vaan pikemminkin päinvastoin.

- Tilanne kärjistyy, sillä Hamasin kannalta tämä on laiton vallankaappaus, vaikka se eteneekin väliaikaisen hallintojärjestelmän mukaan, hän sanoo.

Palestiinalaisten hallintojärjestelmä antaa presidentille vahvat oikeudet ja myös vallan hajottaa parlamentti.

Multasen mukaan rauhanprosessin käynnistämistä vaikeuttaa johtajien heikkous sekä Israelissa että palestiinalaisalueilla.

- Kummallakaan osapuolella ei ole vahvaa johtajaa, jolla olisi ote edes oman valtionsa kokonaistilanteeseen. Tilanne on hyvin epäedullinen todelliselle rauhanetsinnälle.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat