Mainos

Abbas julisti Hamasin Gaza-joukot laittomiksi

Hamas ilmoitti heti vastavetona kaksinkertaistavansa joukkojensa vahvuuden. Hamas perusti Gazaan ns. toimeenpanojoukot noustuaan valtaan viime vuoden alussa pidetyissä vaaleissa.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on julistanut Hamas-järjestön Gazaan perustamat turvallisuusjoukot laittomiksi. Abbas vaati, että joukot liitetään palestiinalaisten vakiintuneisiin turvallisuuselimiin.

Hamas puolestaan ilmoitti heti vastavetona kaksinkertaistavansa joukkojensa vahvuuden nykyisestä 6000:sta 12 000:een. Hamas-joukkojen edustaja kehotti "kaikkia vilpittömiä kansalaisia" harkitsemaan joukkoihin liittymistä.

Hamas varoitti samalla Abbasia ryhtymästä mihinkään toimiin sen joukkoja vastaan. Tällaisiin yrityksiin vastataan voimalla, Hamasin hallitseman sisäministeriön edustaja sanoi.

Hamas perusti Gazaan niin sanotut toimeenpanojoukot pian sen jälkeen, kun se oli noussut valtaan viime vuoden alussa pidetyissä vaaleissa. Abbas on jo aiemmin vaatinut Hamasia yhdistämään joukot palestiinalaisten vakiintuneempiin turvallisuusrakenteisiin, mutta Hamasin johto on torjunut vaatimuksen.

Monissa viime aikoina Gazassa käydyissä palestiinalaisten sisäisissä yhteenotoissa vastakkain ovat olleet Hamasin joukot ja Abbasille sekä tämän Fatah-järjestölle uskolliset turvallisuusmiehet.

Abbasin turvallisuuskaartissa on noin 3700 jäsentä. Yhdysvaltain ja muiden liittolaisten tuella Abbas toivoo vahvistavansa sen 4700 jäseneen vuoden tai puolentoista sisällä. Palestiinalaislähteiden mukaan vahvuudeksi voisi tulla jopa 10 000.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.