Mainos

Abbas ja Olmert tapasivat Länsirannalla

Israelin pääministeri ei ole vieraillut Länsirannalla seitsemään vuoteen. Pääministeri Ehud Olmert kertoi olevansa halukas aloittamaan neuvottelut palestiinalaisvaltion perustamisesta mahdollisimman nopeasti.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ja Israelin pääministeri Ehud Olmert ovat tavanneet Jerikossa Länsirannalla.

Olmert sanoi toivovansa, että palestiinalaisvaltion muodostamisesta päästäisiin neuvottelemaan pian. Olmert esitti toiveensa ennen tapaamista Abbasin kanssa.

- Tulin tänne keskustellakseni perustavaa laatua olevista kysymyksistä, jotka ovat ratkaisematta Israelin ja palestiinalaishallinnon välillä, toivoen, että tämä johtaa pian neuvotteluihin palestiinalaisvaltion luomisesta, Olmert sanoi.

Israelin pääministeri ei ole vieraillut Länsirannalla seitsemään vuoteen, ja kaksikon ensimmäisiä neuvotteluja palestiinalaisalueella ympäröivät tiukat turvatoimet. Neuvottelupaikkana toiminut huippuhotelli oli eristetty kilometrin säteellä.

Olmertin ja Abbasin tapaamisissa oli määrä pohjustaa osaltaan Lähi-idän kansainvälistä rauhankonferenssia, jonka Yhdysvaltain presidentti George Bush on kutsunut koolle syksyksi.

Kansainvälinen rauhanhieronta on ollut pysähdyksissä yli kuusi vuotta. Tänäänkin jäi epäselväksi, missä määrin Olmert ja Abbas käsittelivät palestiinalaisvaltion perustamisen liittyviä suurimpia kiistanaiheita - palestiinalaisvaltion rajoja, Länsirannan aluejakoa, Jerusalemin asemaa ja palestiinalaispakolaisten tulevaisuutta.

Amerikkalaiset ja palestiinalaiset lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan, että kaksikko käsitteli myös palestiinalaisvaltion muodostamiseen liittyviä "perustavaa laatua olevia" kysymyksiä. Israelilaislähteiden mukaan keskustelua käytiin ainoastaan "periaatteellisella" tasolla ja tapaamisen tavoitteena oli lähinnä luottamuksen rakentaminen.

Sekä Olmertilla että Abbasilla on kotirintamillaan vaikeuksia, jotka voivat vaikuttaa rauhanneuvottelujen kulkuun. Olmertin kansansuosio on pohjalukemissa epäonnistuneen Libanonin sodan jäljiltä, ja Abbas on menettänyt otteen Gazasta, jota hallitsee Hamas-liike.

Hamasin johtoon kuuluvan Ismail Hanian mielestä tapaaminen oli julkisuustemppu, jolla ei saavuteta mitään. Hania oli pääministerinä Hamasin ja Fatahin yhteishallituksessa, jonka Abbas erotti Hamasin otettua Gazan valvontaan kesäkuussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.