Mainos

Abbas ja Olmert tapaavat Egyptissä maanantaina

Israelin pääministeri ja palestiinalaisten presidentti ovat tavanneet viimeksi huhtikuussa. Johtajien on ollut tarkoitus tavata kahden viikon välein.

Israelin, Egyptin, Jordanian ja palestiinalaisten johtajat tapaavat maanantaina Egyptissä. Asiasta kertoivat tänään kaikkien osapuolten viranomaiset.

Israelin pääministeri Ehud Olmert ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tapasivat viimeksi huhtikuussa. Kohtaamisten väli on päässyt venähtämään pitkäksi, vaikka molemmat ovat luvanneet Yhdysvaltojen ulkoministerille Condoleezza Ricelle tavata kahden viikon välein.

Egyptin ulkoministerin Ahmed Abul Gheitin mukaan maanantain kokouksessa pyritään parantamaan Israelin ja palestiinalaisten suhteita, lievittämään palestiinalaisten hätää ja saamaan rauhanprosessi uudelleen käyntiin.

Abbasin avustaja on sanonut toivovansa, että tapaamisessa voidaan luoda perusta palestiinalaisten ja Israelin välisille neuvotteluille, joiden tavoitteena olisi palestiinalaisvaltio.

Hamas kuitenkin vastustaa kokousta, johon ei ole kutsuttu sen edustajia.

- Tapaamiselle ei ole oikeutusta, eikä siitä seuraa mitään hyvää palestiinalaisille eikä maailmalle, Hamasin tiedottaja kommentoi.

Abbasin avustaminen jakaa mielipiteitä Israelissa

Israelin hallituksen päätös tukea palestiinalaisten presidenttiä Mahmud Abbasia valtataistelussa Hamasia vastaan jakaa kansalaisten mielipiteet. Tänään julkistetun mielipidekyselyn mukaan 47 prosenttia israelilaisista kannattaa Abbasin tukemista ja 38 prosenttia vastustaa sitä.

Sotilaallista hyökkäystä Gazan vallannutta Hamasia vastaan puolestaan kannatti 43 prosenttia kyselyyn vastanneista ja 42 prosenttia vastusti.

62 prosenttia israelilaisista oli kuitenkin sitä mieltä, että rauhanneuvottelut Syyrian kanssa tulisi aloittaa uudestaan. Vain 29 prosenttia suhtautui asiaan kielteisesti. Uusien neuvottelujen alkaminen ei kuitenkaan ole todennäköistä.

Kyselyn virhemarginaali on 4,5 prosenttiyksikköä.

Israel ja Syyria

Syyria ei usko rauhanteon mahdollisuuteen Israelin kanssa

Syyria ei pidä rauhansopimuksen syntyä Israelin kanssa todennäköisenä. Maan kannasta ilmoitti tänään varapresidentti Farouq al-Shara. Hänen mukaansa suurin este on Yhdysvallat, joka ei tue rauhaa.

- Emme ole optimistisia. Yhdysvaltain presidentti ei halua rauhaa Israelin ja Syyrian välille, al-Shara kommentoi. Syyria on aiemmin ilmoittanut haluavansa Yhdysvallat mukaan rauhanprosessiin.

Israelin ja Syyrian suhteiden pahin kipupiste ovat Golanin kukkulat, jotka Israel valtasi vuoden 1967 sodassa. Israel on kuitenkin vihjannut olevansa ehkä valmis luopumaan alueesta vastineeksi rauhasta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.