Mainos

Abbas: Israel on syypää joukkomurhaan

Israelin armeijan mukaan Gazan alueella on käynnissä "suuroperaatio", jonka tarkoituksena on lopettaa palestiinalaisten raketti-iskut Israelin puolelle.

Israelin joukot ovat tänään moukaroineet raskaalla kädellä Gazan kaistan pohjoisosaa. Operaatio oli kovaotteisin sitten kesäkuun lopun, jolloin Israel aloitti hyökkäykset.

Palestiinalaislähteiden mukaan ainakin kuusi palestiinalaista sai surmansa ja yli 30 haavoittui Beit Hanun kaupunkiin ja sen ympäristöön tehdyissä hyökkäyksissä. Israelin armeija puolestaan kertoi yhden sotilaansa kaatuneen.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas syytti Israelia aikeista laajentaa operaationsa rintamasodaksi ja kutsui hyökkäystä halveksittavaksi. Pääministeri Ismail Hania tuomitsi niin ikään iskun, nimittäen sitä verilöylyksi.

Hania toivoi myös, ettei verinen hyökkäys vaikeuttaisi parhaillaan Egyptissä käytäviä neuvotteluita, joissa yritetään päästä sopuun vankienvaihdosta ääriliike Hamasin ja Israelin välillä. Gazan väkivaltaisuudet saivat alkunsa kesäkuun lopussa, kun Hamas sieppasi israelilaissotilaan Gazassa. Hamas olisi halukas vaihtamaan sotilaan palestiinalaisvankeihin.

Palestiinalaismilitantit uhosivat kostavansa Israelin hyökkäykset:

- Pommitus pommituksesta ja veri verestä, Hamasin aseellinen siipi vannotti tiedotteessaan.

"Tshetshenian taktiikka käyttöön"

Israelin turvallisuuskabinetti päätti kokouksessaan, että Gaza-operaatiota ei laajenneta. Kabinetti myönsi kuitenkin armeijalle oikeudet jatkaa nykyisiä sotilastoimia.

-Tarkoituksena on iskeä paikkoihin, joista ammutaan raketteja Israeliin. Emme ole kuitenkaan aikeissa miehittää Gazaa uudelleen, selvitti apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh.

Uunituoreen ministerin, äärikansallista Jisrael Beitenu -puoluetta edustavan Avigdor Liebermanin kommentit turvallisuuskabinetin kokouksessa herättivät tänäänkohua. Lieberman oli Israelin radion mukaan kehottanut armeijaa ottamaan Gazassa käyttöön "samanlaisen taktiikan kuin venäläiset Tshetsheniassa", kuvaillen samalla alueen totaalista tuhoa.

Lähes 280 palestiinalaista on saanut surmansa Israelin joukkojen hyökkäyksissä kesän jälkeen.

(MTV3-STT-AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.