Mainos

Abbas hyväksyi palestiinalaishallituksen nimilistan

Israel ei suostu tunnustamaan palestiinalaisten uutta hallitusta ja kehottaa länsimaitakin boikotoimaan sitä.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on hyväksynyt uuden yhteishallituksen kokoonpanon. Entisen hallituspuolueen Hamasin ja Abbasin johtaman maallistuneen Fatah-puolueen hallituksen toivotaan lopettavan palestiinalaisten keskinäiset valtataistelut, jotka ovat vaatineet kymmenien ihmisten hengen viime joulukuusta lähtien.

Hallituksen muodostaja ja vt. pääministeri Ismail Hania sanoi luovuttaessaan ministerilistan presidentille, että uusi hallitus "tekee kaikkensa vahvistaakseen kansallista yhtenäisyyttä".

Palestiinalaiset ovat toivoneet myös, että Fatahin mukaantulo hallitukseen saisi ulkomaat kumoamaan Hamasin hallitukseen kohdistuneet kansainväliset pakotteet.

Israel ilmoitti kuitenkin oitis, ettei se suostu yhteistyöhön uudenkaan hallituksen kanssa. Israelin ulkoministeriön mukaan tunnustuksen ehdot ovat pysyneet entisellään: palestiinalaishallinnon on tunnustettava Israelin valtio, sanouduttava irti väkivallasta ja hyväksyttävä Israelin kanssa solmitut aiemmat sopimukset.

Erilaisia viestejä

-Toivomme, että kansainvälinen yhteisö seisoo lujana omien periaatteittensa takana ja kieltäytyy tunnustamasta tätä ääriryhmien hallitusta, sanoi ministeriön edustaja Mark Regev.

Aiemmin päivällä nimettömänä esiintynyt israelilainen virkamies lupaili yhteistyötä uuden hallituksen kanssa, jos palestiinalaiset vapauttavat pikaisesti sieppaamansa israelilaissotilaan ja rakettitulitus Israeliin loppuu.

Myös Yhdysvallat on ilmoittanut palestiinalaisille, että vanhat ehdot koskevat mitä tahansa palestiinalaishallitusta. Myös EU ja Venäjä ovat pakotteiden takana, vaikkakin EU:ssa on ilmennyt halua niiden lieventämiseen hallituspohjan laajentamisen myötä.

Ministerilistasta käytiin viikkoja kestäneet tiukat neuvottelut. Ulkoministeriksi nousee Yhdysvalloissa koulutuksensa saanut Ziad Abu Amr ja valtiovarainministeriön johtoon Salam Fajjad, joka on niin ikään opiskellut Yhdysvalloissa. Sisäministerin salkun saa sitoutumaton Hani al-Qauasmi. Palestiinalaisten parlamentin on määrä äänestää uudesta hallituksesta lauantaina.

Jeniniläinen maanviljelijä evästi hallitusta seuraavasti:

-Toivomme, että uusi hallitus lopettaisi häpeällisen keskinäisen taistelun ja kiinnittäisi huomiota suurempiin asioihin eli maamme vapauttamiseen, katsoi 36-vuotias Mohammad Salah.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.