Mainos

Abbas: Hamasin tunnustettava sopimukset Israelin kanssa

Israelin hallitus päättää huomenna palestiinalaishallinnon painostamisesta Hamasin noustessa valtaan.

Palestiinalaisten Hamas-enemmistöinen parlamentti on vannonut virkavalansa. Äärijärjestön odotetaan myös muodostavan uuden hallituksen ja valitsevan pääministeriksi Ismail Hanian.

Presidentti Mahmud Abbas korosti Ramallahissa Länsirannalla pitämässään puheessa, että uuden hallituksen on tunnustettava aiemmin solmitut sopimukset Israelin kanssa. Abbas vaati Hamasia myös sitoutumaan neuvotteluihin, muttei asettanut ehtoja hallituksen muodostamiselle.

Abbasin Fatah-liikkeen kansanedustajat osoittivat suosiotaan presidentin puheelle, kun Hamasin jäsenet istuivat hiljaa. Hamasin johtajat joutuivat tosin osallistumaan istuntoon videon välityksellä Gazasta. He eivät saaneet Israelin viranomaisilta lupaa matkustaa Länsirannalle.

Hamas ilmoitti esittävänsä pian parlamentille suunnitelman pitkän aikavälin tulitauosta Israelin kanssa, jos se vetäytyy myös Länsirannalta. Järjestö on kuitenkin toistuvasti kieltäytynyt tunnustamasta Israelia tai luopumasta muodollisesta vaatimuksestaan juutalaisvaltion hävittämisestä.

Hamas sai viime kuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa 74 edustajaa 132-paikkaiseen parlamenttiin. Hamasin murskavoitto yllätti sekä Abbasin Fatah-liikkeen että muun maailman.

Israelin hallitus päättää huomenna palestiinalaishallinnon painostamisesta Hamasin noustessa valtaan. Israel aikoo muun muassa jäädyttää palestiinalaisten vero- ja tullitulot.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.