Mainos

Abbas hajottaa hallituksen ja julistaa hätätilan

Presidentti Mahmud Abbas pyrkii toimillaan lopettamaan kiivaat taistelut kilpailevien palestiinalaisjärjestöjen kesken.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ilmoittanut erottavansa palestiinalaisten yhteishallituksen ja julistavansa hätätilan Gazaan ja Länsirannalle. Abbasin mukaan ennenaikaiset vaalit voidaan pitää, kunhan turvallisuustilanne sen sallii.

Kovan linjan Hamas-järjestö on torjunut tuoreeltaan presidentin toimet "käytännöllisesti katsoen merkityksettöminä". Yhdysvallat sen sijaan ilmoittaa voivansa harkita kansainvälisten joukkojen lähettämistä Gazaan. Ulkoministeri Condolleezza Rice on ollut puhelinyhteydessä Abbasiin ja antanut tukensa maltillisille palestiinalaisvoimille.

Hamas valtasi päivällä tärkeän turvajoukkojen päämajan presidentti Abbasin johtamalta Fatah-järjestöltä Gazan kaupungissa ja on näyttänyt pyrkivän saamaan koko Gazan valvontaansa. Hamas ja Fatah taistelivat päämajan hallinnasta kiivaasti viiden päivän ajan ja yhteenotoissa kuoli satakunta ihmistä.

Kymmenet Hamasin jäsenet raahasivat rakennuksesta Fatahin taistelijoita, joista osa oli riisuttu alusvaatteisilleen. Fatahin jäsenet poistuivat päämajasta kädet ylhäällä antautumisen merkiksi.

Hamasin jäsenet juhlivat valtausta ammuskelemalla ilmaan rakennuksen katolta. Osa heistä taas keskittyi rukouksiin päämajan edustalla.

Valtauksen jälkeen Hamas vaati, että Fatah luopuu lopuistakin turvallisuusjoukkojen tukikohdista Gazan kaupungissa ja eteläisessä Rafahissa.

-Gazassa on meneillään toinen vapautus (Israelin) yhteistyökumppanien joukkioista sen jälkeen kun vapauduimme ensin siirtokuntalaisista, sanoi Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri uutistoimisto AFP:lle.

Illalla Hamasin aseellinen siipi ilmoitti surmanneensa Al Aksan marttyyrien prikaatien korkea-arvoisen sotilasjohtajan. Tiedolle ei kuitenkaan ole saatu ulkopuolista vahvistusta.

PLO: Yhteishallituksen aika ohi

Palestiinan vapautusjärjestö PLO kehotti jo päivällä presidentti Abbasia hajottamaan palestiinalaisten Hamas-johtoisen yhteishallituksen ja julistamaan hätätilan Gazaan ja Länsirannalle.

PLO:n toimeenpaneva komitea vetosi Abbasiin, jotta tämä pyytäisi kansainvälistä suojelua palestiinalaisalueille, julistaisi Hamasin taistelijat lainsuojattomiksi ja ilmoittaisi uusien vaalien pitämisestä.

-Olemme jo ryhtyneet keskustelemaan hätätilahallituksen muodostamisesta, sanoi Abbasin neuvonantaja Nabil Amr.

Toinen Abbasin avustaja kuvaili tilannetta sanomalla, että "Gaza on menetetty".

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.