Abbas avasi Rafahin rajanylityspaikan

Rafahin rajanylityspaikka avattiin kolmen kuukauden tauon jälkeen. Palestiinan johtajan, Mahmud Abbasin mukaan rajanylityspaikan avaamisella on suuri merkitys Gazan taloudelle.

Palestiinalaisten johtaja Mahmud Abbas avasi tänään Gazan ja Egyptin välisen Rafahin rajanylityspaikan. Lauantaista lähtien palestiinalaiset pääsevät aseman läpi Egyptiin ja takaisin.

Abbas luonnehti raja-aseman avaamista "unelman toteutumiseksi" Gazan alueen noin 1,3 miljoonalle asukkaalle. Ensi kertaa palestiinalaiset kontrolloivat nyt itse porttia ulkomaailmaan, millä on suuri merkitys Gazan taloudelle.

Rafahin rajanylityspaikka on ollut suurimmaksi osaksi suljettuna kolmen viime kuukauden aikana. Israel sulki sen syyskuun alussa, viisi päivää ennen kuin Israel vetäytyi Gazasta. Siitä lähtien asema on ollut auki vain ajoittain.

- Tämä on erinomainen askel, joka antaa kansallemme takaisin vapauden. Toivon sen johtavan myös itsenäisen valtion perustamiseen, jolloin pääkaupungiksi tulisi Jerusalem, Abbas maalaili.

Raja-aseman turvallisuutta valvovat nyt EU-tarkkailijat, joille tehtävä on ensimmäinen laatuaan palestiinalaisalueilla. EU:n Lähi-idän lähettiläs Mark Otte luonnehti aseman avaamista "ensiaskeleeksi", jolla on suuri merkitys palestiinalaisten vapaudelle.

- Emme ole täällä korvataksemme teidät, vaan auttamassa teitä. Palestiinalaishallinto on vastuussa rajasta, Otte korosti.

Raja-asema on alkuun auki neljä tuntia päivässä, kunnes henkilöstön määrää lisätään alun 20 tarkkailijasta noin 50-70 tarkkailijaan.

Israel on pelännyt, että rajan avaaminen saattaa johtaa ääri-islamistien virtaamiseen Gazan alueelle, mikä muodostaisi suoran uhan Israelin turvallisuudelle. Israel valvoo raja-aseman aluetta kameroiden välityksellä muutaman kilometrin päässä asemasta.

Suomesta viisi asiantuntijaa rajavalvontaan palestiinalaisalueille

Suomi osallistuu Euroopan unionin rajavalvontaan palestiinalaisalueella viiden raja- ja poliisiasiantuntijan voimin. Suomalaiset tarkkailijat saapuvat alueelle ensi viikon keskiviikkona.

EU:n perjantaina alkaneeseen Rafahin raja- ja tullitarkkailuoperaatioon Gazan ja Egyptin välisellä rajalla osallistuu kaikkiaan noin 70 tarkkailijaa. Tavoitteena on tarkkailla palestiinalaisviranomaisten toimintaa rajanylitysasemalla ja tukea palestiinalaisten omia valmiuksia saada alueen rajavalvonta vastaamaan kansainvälisiä käytäntöjä.

EU on palestiinalaisalueiden suurin avunantaja: se tukee toimintaa alueella vuosittain noin 500 miljoonalla eurolla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat