ABBA - Ruotsin ensimmäinen euroviisuvoittaja

Yksi maailman suosituimmista yhtyeistä - ABBA - sai alkunsa kesäkuussa 1966, kun yhtyeen miehet Björn Ulvaeus ja Benny Andersson tapasivat silloisten bändiensä kiertueilla Ruotsissa. Vielä samana kesänä he jo kirjoittivat ensimmäisen yhteisen laulunsa Isn t It Easy To Say, jonka levytti The Hep Stars - Bennyn silloinen bändi.

Vuonna 1972 Ulvaeus ja Andersson kirjoittivat kappaleen People Need Love, jonka he lauloivat yhdessä Agnetha Fältskogin ja Frida (Anni-Frid) Lyngstadin kanssa. Kappale menestyi kohtalaisesti, ja yhtye päätti hakea kansainvälistä menestystä Eurovision laulukilpailun kautta.

Kappaleella Ring Ring yhtye "Bjorn, Benny, Agnetha & Frida" oli yleisön suosikki, mutta sijoittui Ruotsin karsinnassa vasta kolmanneksi.

Seuraavana vuonna, 1974, yhtyeen manageri Stig Anderson oli nimennyt yhtyeen uudelleen yhdistämällä jäsenten nimikirjaimet. Abbaksi nimetty yhtye toi Ruotsille ensimmäisen euroviisuvoiton, ja kappaleesta "Waterloo" tuli hitti eri puolilla Eurooppaa.

Yhtyeellä ei kuitenkaan heti voiton jälkeen alkanut mennä hyvin - seuraavat singlet eivät päässeet hittilistoille. Vasta vuonna 1975 julkaistu S.O.S. palautti yhtyeen hittikantaan. Kappaleesta tuli suuri menestys Amerikan ja Britannian lisäksi Euroopassa.

Sen jälkeen yhtye tehtaili monta hittiä peräjälkeen, mm. Mamma Mia ja Fernando. Vuonna 1975 ilmestyi ABBAn ensimmäinen kokoelmalevy Greatest Hits.

Vuosina 1976-77 ilmestyivät albumit Arrival ja ABBA - the Album. joiden suosiota siivittivät hitit Dancing Queen (listaykkönen Yhdysvalloissa), Money Money Money, Knowing Me Knowing You ja Name of the Game. Yhtyeen Australian-kiertueesta kertova elokuva ABBA - the Movie tehtiin vuonna 1977.

Vuonna 1978 Benny ja Frida menivät naimisiin. Björn ja Agnetha puolestaan erosivat samana vuonna seitsemän vuotta kestäneen liittonsa jälkeen.

ABBAn useimmat laulut kertoivat rakkaudesta, mutta vuonna 1979 ilmestyneellä levyllä Voulez Vous yhä useammat laulut kertoivat epäonnesta rakkaudessa.

Super Trouper -levy ilmestyi vuonna 1980, ja seuraavana vuonna myös Frida ja Benny erosivat. Eronneet pariskunnat tekivät vielä yhden levyn ennen yhtyeen hajoamista. Se oli The Visitors vuonna 1981.

Vuosi 1982 oli ABBAn viimeinen vuosi yhdessä. He olivat suunnitelleet vielä yhden levyn tekemistä, mutta sinä vuonna ABBAlta tuli muutama single ja kokoelmalevy The First Ten Years. ABBAn viimeiseksi singlejulkaisuksi jäi vuonna 1982 julkaistu Under Attack.

Yhtyeen hajoamisen jälkeen kaikki neljä ovat tehneet musiikkia omilla tahoillaan. Sekä Frida että Agnetha julkaisivat 1980-luvulla muutaman sooloalbumin, ja Fridalta ilmestyi yksi myös 1990-luvulla (Djupa Andetag, 1996). Benny on julkaissut kaksi sooloalbumia.

Björnin ja Bennyn musiikillinen kumppanuus on jatkunut ABBA-vuosien jälkeenkin. He ovat edelleen kirjoittaneet yhdessä lauluja, ja yhteistyönä on valmistunut myös Björnin tuottama, ABBAn musiikkiin perustuva menestysmusikaali Mamma Mia!, jonka ensi-ilta oli Lontoossa huhtikuussa 1999. He panostivat yhdessä myös konserttimenestykseen B&B ABBA The Concert, joka Pohjoismaiden lisäksi nähtiin Kiinassa ja Etelä-Afrikassa. Helsinki Areenalla konsertti esitettiin huhtikuussa 2000.

ABBAn kappaleet nousivat uudelleen suosioon 1990-luvun alussa. Vuonna 1992 yhtye julkaisi kokoelmalevyn ABBA Gold, josta tuli ABBAn kaikkien aikojen myydyin levy. Uusi sukupolvi löysi ABBAn kappaleet 1990-luvun lopussa, kun ruotsalainen teiniyhtye A-Teens levytti vanhoja hittejä uudelleen.

Alkuperäistä ABBAa tuskin nähdään enää yhdessä. Edes miljarditarjoukset comebackin tekemisestä eivät ole saaneet bändiä uudelleen kasaan.

Teksti: Sanna Pietiläinen

Lue myös:

    Uusimmat