Mainos

Abba-fanit saivat pyhän temppelinsä

Abba-museon perään on huudeltu jo pitkään, ja huutoon on vihdoin vastattu.

Tiistaina yleisölle avattava museo ei ole ainoastaan ulkopuolinen nostalgiamatka ruotsalaisyhtyeen huippuvuosiin. Tarkoituksena on, että koko pikkukylistä maailmalle etenevän menestystarinan saa elää mukana, Abba-legenda Björn Ulvaeus kertoo.

Ulvaeus on itse ollut yhtyeen jäsenistä vahvimmin mukana projektissa. Hänen mukaansa museon esittämä tarina etenee kohtauksittain pitkälti samaan tapaan kuin musikaalissa.

– Sillä erotuksella, että museossa yleisö liikkuu paikasta toiseen, Ulvaeus toteaa.

Abban jäsenet ovat läsnä muutenkin kuin omaäänisissä ääniopasteissa. Yhden huoneen kulmassa on punainen puhelin, jonka soidessa kannattaa kiiruhtaa vastaamaan. Kuulemma vain neljällä henkilöllä on kyseisen puhelimen numero. Ring ring, ketkähän he mahtavat olla?

Nykyhetkeä edustaa myös "itsestään soittava piano", joka on kytketty Benny Anderssonin studion pianoon. Mikäli Andersson haluaa jakaa soittoaan museovieraiden kanssa, hän voi kytkeä itsensä linjoille.

Ei haaveita paluusta

Tukholman Djurgårdeniin rakennettu pyhiinvaelluspaikka tarjoilee myös yleisölle mahdollisuuden kokeilla omia siipiään Abban saappaissa. Halutessaan voi laulaa oman Abba-versionsa nauhalle, esittää Mamma Mia -kappaleen hologrammi-Abban kanssa tai testata taitojaan miksaajana.

Videot, äänitteet ja kuvat voi myöhemmin ladata museon verkkosivulta.

Museo on toki onnistunut haalimaan myös perinteiset makupalat, kuten historiallisia kuvia, laulujen sanoja, pukuloistoa, kultalevyjä, tv- ja lehtihaastatteluja, soittimia, sekä katsauksen takahuoneeseen ja studioon.

Yhtä lailla esillä on otoksia tähtien arjesta, kuten lavastettu näkymä kodin keittiöstä, jossa tytär poistuu reppu selässä kotoa maailmalle. Slipping through my fingers -kappaletta hyräilevät tunnistavat nopeasti laulun elementit.

Museo on aikamatka menneisyyteen, vaikka monet ovat haaveilleet nelikon vielä palaavan. Maanantain tiedotustilaisuudessa Björn Ulvaeus kuitenkin vakuutti, ettei yhtyettä tulla näkemään enää yhdessä.

– Tämän lähemmäksi tuskin päästään, Ulvaeus totesi ylpeänä museosta.

Unelmasauma kokeilla Abba-taitoja

– Abba-museossa itsensä voi ja kannattaa laittaa likoon. Oman Abba-laulun voi äänittää, samoin esityksen hologrammi-Abban kanssa. Museon interaktiiviset osiot toimivat pääsylipun koodilla, ja tallenteet voi ladata myöhemmin omaan käyttöönsä.

– Ring, ring - älä epäröi vastata. Yhden museohuoneen perällä on punainen puhelin, jonka numeron tietävät vain Abba-yhtyeen jäsenet. Ainutlaatuinen sauma vaihtaa muutama sana Abba-legendojen kanssa.

– Itsensä kannattaa myös kuvauttaa. Herkullisia otoksia Abba-kuteissa voi myös ladata jälkeenpäin.

– Museosta saa enemmän irti kuuntelemalla Abba-jäsenten omaääniset kertomukset helposti mukana kulkevasta äänioppaasta.

– Abba-museo on osa Swedish Music Hall of Fame -kokonaisuutta. Aikaa kannattaa siis varata myös pyörähdykselle museotilan toisella puolella todistamassa "ruotsalaista musiikki-ihmettä" 20-luvulta nykypäivään.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.