Mainos

Aavikoitumisen torjunta esillä Havannassa

YK:n aavikoitumissopimukseen sitoutuneet valtiot aloittavat tänään kokouksensa Kuubassa.

Havannassa järjestettävän kokouksen yksi keskeisimmistä puheenaiheista liittyy rahoituksen hankkimiseen. Kehitysmaat vaativat rahoituksen moninkertaistamista. Teollisuusmaat puolestaan ovat valmiita korottamaan maksupanoksiaan, mutta kehitysmaiden toiveita pidetään liian suurina.

Aavikoitumisen torjunta halutaan saada osaksi kehitysmaiden köyhyyden poistoa. Lähes kaikki kehitysmaat ovat Maailmanpankin aloitteesta laatineet kansallisen köyhyydenpoisto-ohjelman. Monien maiden köyhyysohjelmissa ei kuitenkaan ole otettu huomioon ilmeistä linkkiä syrjäseutujen köyhyyden ja aavikoitumisen välillä. Kokouksessa esitellään myös Suomen rahoittamaa hanketta Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Siellä aavikoitumisen vastainen taistelun asema ja merkitys on tuotu mukaan maiden kehityssuunnitelmiin.

Kokous pyrkii lisäksi löytämään luotettavat mittarit aavikoitumiselle siten, että ne ovat kaikkien valtioiden hyväksyttävissä. Seuraavassa kokouksessa kahden vuoden kuluttua tarkastellaan aavikoitumisen torjuntatyön edistymisen tuloksia nyt yhteisesti sovittavien kriteerien perusteella.

Myös Yhdysvallat mukana sopimuksessa

Suomi on yksi YK:n aavikoitumissopimuksen 188 jäsenvaltiosta. Suomi on myös sitoutunut noudattamaan sopimuksen osapuolikokouksissa tehtyjä päätöksiä. Aavikoitumissopimus on siinä mielessä harvinainen kansainvälinen ympäristösopimus, että myös Yhdysvallat on sitoutunut sopimukseen ja noudattamaan yhteisesti tehtyjä päätöksiä.

Kokouksen avaa Kuuban presidentti Fidel Castro. Monet länsimaat ovat hieman nuivina todenneet, että Kuuba käyttää YK:n kokousta hyväkseen kerätäkseen itselleen irtopisteitä kansainvälisessä politiikassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.