Mainos

Aasien katoamista pelätään Kreikassa

Viime kesän maastopalot tappoivat paljon aaseja ja muuleja, mutta suurin syy on autojen, moottoripyörien ja traktorien yleistyminen. Turismi voi olla aasien pelastus.

Kreikassa Hydran saarella koolla olevat tutkijat pelkäävät, että aasit ja muulit katoavat kokonaan Kreikasta. Jos nykyinen vauhti jatkuu, nämä kantojuhdat ovat kadonneet kahden vuosikymmenen kuluttua.

Aaseja ja muuleja on perinteisesti käytetty Kreikassa maataloustöihin sekä myös ihmisten ja tavarain kuljetukseen. Nyt ne uhkaavat kadota autojen, traktorien ja moottoripyörien lisääntyessä.

Tutkijoiden kokouksen on organisoinut Aristotele-yliopiston eläinlääketieteellinen osasto Tsessalonikista sekä Hydran aluehallinto. Aristotele-yliopiston laskelmien mukaan vielä 1950-luvulla aaseja ja muuleja oli Kreikassa puoli miljoonaa, mutta vuonna 1996 enää 18 000. Ja määrä vähenee joka vuosi: esimerkiksi tänä vuonna paljon eläimiä kuoli Peloponnesoksen maastopaloissa. Vuoden lopussa Kreikassa on enää arviolta 16 000 aasia ja muulia.

Aasien tulevaisuus on tutkijoiden mukaan turistien varassa: ovatko turistit jatkossakin kiinnostuneita aasilla ratsastamisesta.

Kuvankauniilla kokouspaikalla eli Hydran saarella aaseja käytetään yhä kuljetuksiin, sillä moottoriajoneuvot ovat saarella kiellettyjä. Saaren sisäosat ovat myös vaikeakulkuista, merestä ylöspäin kohoavaa maastoa. Heti kun yhteysalus tulee satamaan, aasien selkään ryhdytään lastaamaan tavaraa. Aaseja vuokrataan myös turisteille.

(MTV3-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.