Aasiasta kipinä pörssiromahduksille

Tällä kertaa pörssien alamäki käynnistyi Aasiasta, jossa esimerkiksi Hong Kongin pörssi on romahtanut reilussa kahdessa kuukaudessa 45 prosenttia, lähes saman verran on Thaimaan valuutta bath heikentynyt suhteessa dollariin.
Indonesia ja Malesia ovat taloudellisissa vaikeuksissa , Koreassa on pankkikriisi. Ovatko Aasian taloustiikerit vakavasti haavoittuneet vai onko kyseessä ohimenevä ilmiö? ihmettelevät ekonomistit.

Koko 90-luku on ollut aasiassa vahvan talouskasvun aikaa. Täällä on totuttu monin paikoin 2 -numeroisiin talouden kasvuprosentteihin. Viime kevät muutti kaiken. ensin puhkesi Thaimaan kupla, kiinteistöjen hinnat romahtivat, mitä seurasi pankkikriisi, konkurssiaalto ja joukkotyöttömyys. Perässä seurasivat malesia ja Indonesia, joidenka valuutat heikkenevät jatkuvasti.
Korealaiset suuryritykset ovat vakavissa vaikeuksissa, maassa on pankkikriisi, konkurssiaaltoa pelätään lähitulevaisuudessa. Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan Aasina taloudelliset vaikeudet eivät tulleet yllätyksinä. Niin Hong Kongin kun monen muun maan kiinteistömarkkinatovat olleet yliarvostetut samoin valuutat ja useissa pörssiosakkeisssa on ollut reilusti ilmaa. Toisin sanoen Aasian tiikereiden talouden kasvu oli kuitenkin enemmän spekulatiivista kuin todellista vaurastumista.

Aasialasten politiikkojen mielestä syypäitä lamaan ovat länsimaiset sijoittajat, jotka eivät voi hyväksyä aasialaisten menestystä. Aasialaisen näkemyksen mukaan lama on hetkellinen ja ohimenevä ilmiö. Tosiasia on kuitenkin se, että markkinavoimat ovat nyt menettäneet uskonsa aasian markkinoihin ja tuon luottamuksen palauttaminen mahdollisimman nopeasti on suuri haaste aasialaisille poltiikoille.
(MTV3/Tero Kekki)


Lue myös:

    Uusimmat