Mainos

Aasian metsäpalot eivät hellitä

Sateet ovat sammuttaneet Indonesian metsäpalot, mutta tuli kytee yhä maakerroksissa. Turvepaloista vapautuva hiilidioksidi muodostaa ympäristölle vieläkin vakavamman uhan kuin metsäpaloista aiheutunut savu, metsäasiantuntija Joko Waluyo Indonesian ympäristökeskuksesta kertoi keskiviikkona.
-Ongelma ei ole vielä ohi. Hiilidioksidia vapautuu turpeesta, koska tuli kytee yhä maakerroksissa, Waluyo sanoi.
Waluyon mukaan hiilidioksidi edistää ilman lämpötilan kohoamista samalla tavoin kuin teollisuuden ja liikenteen kaasupäästöt.

Maailman Luonnonsäätiö WWF arvioi tiistaina, että Indonesiassa palaa miljoona hehtaaria turvetta. Seuraavan puolen vuoden kuluessa paloissa vapautuu todennäköisesti enemmän hiilidioksidia kuin Länsi-Euroopan teollisuudessa ja liikenteessä yhteensä vuoden aikana.

Turvepalojen pelätään kestävän Indonesiassa kuukausia, jopa vuosia. Waluyon mukaan kuluva sadekausi on riittämätön sammuttamaan turvepaloja ja seuraava kuiva kausi alkaa jo huhtikuussa. Uusia palojakin on alullaan.
-Olemme saaneet raportteja siitä, että metsäyhtiöt ovat alkaneet polttaa maata uudestaan Sumatralla sadekauden alettua, mikä on vaarallista. Kaikesta näkee, että hallitus ei ota asiaa vakavissaan, Waluyo sanoi.

Maapallon lämpeneminen johtuu useista kaasuista, tärkeimpänä näistä hiilidioksidi. Kioton ilmastokokouksessa päätettiin viime viikolla vähentää kasvihuonekasujen päästöjä teollisuusmaissa 5,2 prosenttia vuoden 1990 päästötasoista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.