Aasian maiden reaktiot sotaan vaihtelevia

Aasian maiden reaktiot Yhdysvaltain ja sen liittolaisten hyökkäykseen Irakia vastaan vaihtelivat tänään. Kiina, Intia ja Aasian muslimimaat tuomitsivat iskun, kun taas Filippiinit, Etelä-Korea, Taiwan ja Japani.

Filippiinit, Etelä-Korea, Taiwan ja Japani ilmaisivat tukensa sodalle, kun taas Kiina, Intia ja Aasian muslimimaat tuomitsivat iskun.

-Kannatan presidentti George W. Bushin toimia ja haluan kaikkien japanilaisten ymmärtävän tukeni. Opimme toisen maailmansodan antautumisesta, ettemme voi olla erillään kansainvälisestä yhteisöstä, sanoi Japanin pääministeri Junichiro Koizumi televisioidussa lausunnossaan.

Japani on ainoa maa maailmassa, jota vastaan on käytetty joukkotuhoaseista pahimpia, ydinaseita.

Filippiinien presidentti Gloria Macapagal Arroyo julisti maansa olevan mukana Irakin vastaisessa "halukkaiden koalitiossa", ja Taiwan ilmoitti olevansa valmis tarjoamaan humanitaarista ja lääkeapua terrorismin vastaisessa kamppailussa.

Kiina tuomitsi iskun kovasanaisesti

Kiina tuomitsi Yhdysvaltain hyökkäyksen ja piti sitä YK:n peruskirjan vastaisena. Kiina vaati Yhdysvaltoja lopettamaan hyökkäyksen ja sanoi, ettei rauhanomainen ratkaisu ole vielä mahdoton.

-Sota rikkoo YK:n peruskirjaa ja kansainvälisen oikeuden perusnormeja. Olemme huolissamme sodan vaikutuksista maailmanrauhaan ja kehitykseen, totesi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Kong Quan.

Intian varapresidentti Bhairon Singh Shekhawat tuomitsi iskun Irakiin ja sanoi, että muita keinoja olisi voitu käyttää. Shekhawat pahoitteli, että yksipuoliset toimet kaivavat maata YK:n arvovallan alta.

Myös muslimimaat tuomitsivat

Väestöltään maailman suurimman muslimimaan Indonesian hallitus pahoitteli hyökkäystä.

Presidentti Megawati Sukarnoputri vaati YK:n turvallisuusneuvostoa käsittelemään asiaa. -Indonesia painottaa, ettei kiistan saa antaa synnyttää lisää epävakautta Lähi-idässä, Megawati sanoi.

Malesia arvosteli hyökkäystä ja sanoi sen osoittavan, että pienten maiden kohtalo on sotilaallisesti vahvojen armoilla. -Tämä on musta tahra historiassa, julisti varapääministeri Abdullah Ahmad Badawi. Myös muslimijärjestöt ja -yhteisöt tuomitsivat iskun.

Vaikutusvaltaisen indonesialaisen Muhammadiyah-järjestön johtaja Syaf Maarif sanoi, ettei isku ole suunnattu islamia vaan ihmiskuntaa vastaan.

-Jos Yhdysvallat ei tässä sodassa saa rautaista vastausta, islamilaisten maiden olemassaolo maailmassa ja erityisesti tällä alueella on vaarassa, sanoi puolestaan Intian muslimiyhteisön johtaja Syed Ahmad Bukhari, joka nauttii muslimien arvostusta myös Intian rajojen ulkopuolella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat