Mainos

Aasian kehityspankki: Sars uhkaa Aasian talouskasvua

Sars-tauti leikkaa Itä-Aasian ja Kaakkois-Aasian talouskasvua 1-1,5 prosenttiyksikköä tänä vuonna, ellei tautia saada kuriin kesäkuun loppuun mennessä, Aasian kehityspankki ADB arvioi julkaisemassaan raportissa. Taloudelliset menetykset jäävät kuitenkin huomattavasti pienemmiksi, jos sars-taudin eteneminen saadaan pysäytetyksi nopeasti.

Tulojen ja tuotannon menetysten arvo voi pankin laskelmien mukaan kivuta jopa 24 miljardiin euroon, jos pahin vaihtoehto toteutuu. Työttömyys ja köyhyys kasvavat. Sarsin vaikutukset tuntuvat etenkin pienyrityksissä, joita on paljon esimerkiksi alueelle tärkeällä matkailualalla. Myös maatalous kärsii. Kovimmin sars iskee Kiinan, Hongkongin ja Singaporen talouteen, pankki arvioi.

ADB joutui jo nyt korjaamaan huhtikuussa antamaansa arviota alueen talouskehityksestä, vaikka jo huhtikuussa julkaistussa vuosikirjassa sarsin vaikutuksia osattiin ottaa jonkin verran huomioon. ADB:n mukaan Itä-Aasian tämän vuoden talouskasvu putoaa alkuperäisen arvion mukaisesta 5,6 prosentista 5,3 prosenttiin, jos tauti saadaan pysäytetyksi kesäkuuhun mennessä. Jos epidemia jatkuu heinäkuulle ja siitä eteenpäin, kasvu jää 4,7 prosenttiin. Lukuihin ei ole sisällytetty arviota Japanin talouskasvusta.

Kaakkois-Aasiassa alkuperäinen 4 prosentin talouskasvuarvio putoaa 3,4 tai 2,5 prosenttiin kriisin kestosta riippuen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.