Mainos

Aasian katastrofin uhreja muistetaan vuoden vaihtuessa

Eri puolilla maailmaa muistetaan Aasian hyökyaaltojen uhreja monin tavoin vuoden vaihtuessa. Suomessa ja Ruotsissa järjestetään suruliputus uudenvuodenpäivänä.

Aasian tsunamin aiheuttama järkytys on aiheuttanut uudenvuoden juhlinnan peruutuksia ja hiljaisia hetkiä uhrien muistoksi ympäri maailmaa.

Sydneyssä Australiassa, jossa vuosi vaihtuu ensimmäisenä suurkaupungeista, ilotulitukset päätettiin pitää, mutta niiden yhteydessä pidetään kaksi hiljaista hetkeä uhrien muistolle. Toinen suunnataan erityisesti katastrofin lapsiuhrien muistoksi. Indonesiassa ilotulitukset on peruutettu maan yli 80 000 kuolleen muiston kunnioittamiseksi. Myös Sri Lankassa juhlallisuuksia on peruttu.

Myös Euroopan maat muuttavat uudenvuoden juhlintaansa. Ranskan pääkaupungissa Pariisissa muistetaan suurkatastrofin uhreja verhoamalla Champs-Elysee -kadun puut ja lamput suruharsoon. Uudenvuoden juhlinta on perinteisesti keskittynyt Pariisissa kuuluisalle Champs-Elyseen puistokadulle. Kadulle on yleensä kerääntynyt uuden vuoden vastaanottoon puolisen miljoonaa pariisilaista.

Saksan viranomaiset kehottavat ihmisiä luopumaan ilotulituksistaan ja antamaan rahat kriisiapuun. Berliinissä liput lasketaan puolitankoon Saksan rauhan ajan todennäköisesti pahimman turman uhrien kunnioittamiseksi. Suruliputus järjestetään uudenvuodenpäivänä myös Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Uudenvuodenpäivä on julistettu Ruotsissa kansalliseksi surupäiväksi.

Italiassa lukuisat kaupungit, esimerkiksi Rooma, Pisa, Milano ja Napoli, peruuttivat uudenvuoden juhlallisuudet ja antavat rahat avustusjärjestöille. Venetsiassa pidetään minuutin hiljainen hetki uudenvuoden yönä. Lontoossa uudenvuoden yön paraateissa perinteisesti hyväntekeväisyyteen kerätyt varat ohjataan Aasian uhreille. Belgiassa on alkanut kolme päivää kestävä suruaika.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.